Annons

Genom facklig politisk samverkan, vinner vi valet!

Ska du verkligen låta din chef sätta agendan i Europaparlamentsvalet?
Publicerad 23 maj 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En röst på LO:s gemensamma fackliga kandidat Johan Danielsson och Socialdemokraterna är en röst på att Sveriges löntagare står allra längst fram på agendan i Bryssel, enligt skribenterna.
En röst på LO:s gemensamma fackliga kandidat Johan Danielsson och Socialdemokraterna är en röst på att Sveriges löntagare står allra längst fram på agendan i Bryssel, enligt skribenterna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad då, det gör jag väl inte? Tänker du kanske. Men tyvärr. Under förra Europaparlamentsvalet röstade knappt 40 procent av alla arbetare – du och dina kollegor – samtidigt som 80 procent av tjänstemän – och din chef – gick till valurnorna. När du inte röstar ger du din chefs röst mer tyngd.

Har ni verkligen samma prioriteringar i livet och politiken? Samtidigt som hen oroar sig över om hen har råd med en pool eller ett AC-system för kommande sommarvärme sitter många av dina kollegor, och kanske även du själv, och undrar om man har råd med några sommarnöjen bortom en tur till den lokala parken. När din chef röstar är inte din låga lön, din arbetsmiljö eller dödsolyckor på jobbet som står i fokus – det är ju såklart hens egna prioriteringar.

Annons

Varför ska då du låta hen fatta politiska beslut åt dig? För det gör hen om du inte går och röstar – den politiska agendan i Europaparlamentet styrs av de som röstats fram. Hens kandidat kommer röstas fram om du inte röstar själv. Vi har ett ödesval som stundar. Svenska arbetare har flera tydliga prioriteringar som LO:s gemensamma kandidat står för.

Alldeles för länge har den arbetsrelaterade otryggheten hamnat i skymundan. – Det måste vi ändra på. Vi vill se att den nyligen antagna nollvisionen för dödsolyckor på jobbet stärks. För en tryggare arbetsmiljö vill bland annat Handelsanställdas förbund också att EU förbjuder skadliga kemikalier. Ingen ska skadas eller dö av eller på jobbet.

Vi vill också se ett grönt Europa. Men det kommer bara ske om alla börjar ta klimat- och miljöfrågan seriöst. I dag finns 232 olika miljömärkningar inom EU, men de flesta är svaga och saknar kontroller. Det gör att oseriösa företag kan utge sig för att vara klimatsmarta och ha klimatsmarta produkter även om det inte stämmer. Nej, det är dags för EU att förbjuda oseriösa märkningar och vilseledande klimatpåståenden.

”När din chef röstar är inte din låga lön, din arbetsmiljö eller dödsolyckor på jobbet som står i fokus – det är ju såklart hens egna prioriteringar.”
Samuel Jönsson, ordförande Trelleborgs Arbetarekommun och Ellinor Johansson, ordförande Handelsanställdas förbund avdelning 1

Högerextremismen. – Den växer i Europa, precis som i Sverige. De här partierna är ett hot mot demokratin och hotar undergräva jämställdhetsreformer, folkbildning, fri kulturutövning och alla människors rätt att älska den de vill. Inte minst ser de fackföreningsrörelsen som ett hot mot deras regressiva agenda. Desinformation, skrämsel och trollfabriker är deras verktyg. Mörkbruna krafter har redan tagit plats i regering efter regering runtom Europa, det är dags för oss att säga hit men inte längre.

Din chef kommer sannolikt inte rösta för att stoppa högerextremismen, för den gynnar hen, de sänker ju trots allt skatten för de rikaste.

Din chef kommer sannolikt inte rösta för att stoppa den arbetsrelaterade otryggheten, för mer regleringar kostar hen pengar.

Din chef kommer sannolikt inte rösta för att ta klimatfrågan på allvar, för hen tycker att lägre skatter på lyxbåtar är viktigare.

Men du, ja du kan göra något stort och lägga din röst på något som faktiskt spelar roll. För vår trygghet som löntagare, för våra barns framtid med klimatet, för vårt samhälle och demokratin.

Med en röst på LO:s gemensamma fackliga kandidat Johan Danielsson och Socialdemokraterna – Så ser vi, var och en, till att ett fokus med utgångspunkt i Sveriges löntagare står allra längst fram på agendan i Bryssel. Så tryggar vi demokratin. Tillsammans, genom facklig politisk samverkan, vinner vi valet!

Samuel Jönsson, ordförande Trelleborgs Arbetarekommun

Ellinor Johansson, ordförande Handelsanställdas förbund avdelning 1

Annons
Annons
Annons
Annons