Annons

Ge småföretagen möjlighet att fortsätta ta ansvar

Företagarna hade den 1–3 juni kongress med fokus på framtiden. Diskussionerna gick varma och enigheten var stor; politikerna måste våga lyfta blicken bortom nästa riksdagsval.
Debatt • Publicerad 20 juni 2012

Företagarnas medlemmar vill se en gradvis sänkning av arbetsgivaravgifterna och att den allmänna löneavgiften helt tas bort. Detta eftersom var tredje krona som betalas in i så kallade sociala avgifter är en ren skatt och att den allmänna löne­avgiften har trefaldigats under de senaste sju åren. På arbetsrättens område måste också en mer kompetensbaserad lagstiftning som utgår från småföretagens vardag och inte storföretagens villkor utformas.

Småföretagen tar ett stort samhällsansvar, lokalt som nationellt, och har lyckats skapa arbetstillfällen också i ekonomiskt utsatta tider. Men med ökat fokus på reformer som förbättrar småföretagens villkor, på de hinder som behöver rivas för att det ska bli enklare att starta, driva, äga och utveckla företag, skulle framtiden se ännu ljusare ut.

Annons

Inte minst när det gäller den sensationellt höga ungdomsarbetslösheten har småföretagen tagit ett stort ansvar. Företagarna har låtit SCB ta fram ny statistik över hur antalet jobb för unga utvecklats i olika delar av ekonomin under den senaste tioårsperioden. Av siffrorna framgår att antalet unga sysselsatta ökat med drygt 65?000 personer mellan åren 2001–2010. I små­företagen steg ungdomssysselsättningen med 52?000 personer vilket kan jämföras med att den minskade med 12?000 personer i offentlig sektor.

Mellan år 2008–2010, det vill säga under återhämtningen efter finanskrisen, har antalet unga som arbetar i småföretag ökat med 15?000 personer medan antalet minskat med 12 000 i storföretagen och ökat med 2000 i offentlig sektor. Tittar man på alla anställda i respektive grupp framgår att andelen unga sysselsatta år 2010 uppgick till över 16 procent i småföretagen, drygt 13 procent i ekonomin som helhet och endast 8 procent i offentlig sektor.

Det är när en företagare vill växa, anställa fler medarbetare, ordna finansiering eller hitta nya marknader som problemen i det egna företaget och i det generella företagsklimatet synliggörs. Det är då som många före­tagare inser att de drabbats av tillväxtvärk – de skulle vilja växa men kan eller vågar inte.

Men tillväxtvärken som småföretagen upplever kan lindras. För att så ska ske måste politikerna våga identifiera och åtgärda de problemområden som Företagarna gång på gång påtalar. Skatterna, arbetsrätten och det kvarvarande regelkrånglet måste ses över.

Många missar sambandet mellan att hur det går för företagen är helt avgörande för hur det går för Sverige. Vi kan inte fortsätta med en arbetslöshet som närmar sig tvåsiffrigt utan måste skapa arbetstillfällen för människor. Och den enkla sanningen, som inte kan inte sägas tillräckligt ofta är: politikerna skapar inga riktiga jobb, det kan bara före­tagarna göra.

Jens Spendrup

ordförande Företagarna

Frans Hellstrand

ordförande Företagarna Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons