Annons

Ge barnen intellektuella TV-program

Debatt • Publicerad 17 augusti 2005

Skolan har blivit ett debattämne i inrikespolitiken. Alla debattörer framhåller gärna att de har jämställdhet som ledstjärna. Medlen skiljer sig dock åt; Folkpartiet vill införa "kunskapsgaranti" och betyg redan under tredje skolåret, medan regeringen vill slopa de sista återstående kvalifikationskraven för tillträde till akademiska studier, alltså dokumenterade kunskaper i svenska och engelska. Folkpartiets målsättning får väl därmed betraktas som ambitiösare än regeringens, som egentligen bäst låter sig beskrivas med ordet "likgiltighet".

Emellertid är även Folkpartiets förslag otillräckliga, eftersom den intellektuella segregeringen ofta är tydlig redan vid skolstarten; i hem utan studietradition ägnar sig barnen till stor del åt helt andra aktiviteter än barnen i akademikerhem. Slentrianmässigt TV-tittande torde vara betydligt vanligare hos barn med lågutbildade föräldrar. TV-utbudet som riktar sig till barn har formligen exploderat under senaste decenniet, inte minst genom de kommersiella TV-kanalernas försorg. Folkpartiet har inte varit sent att välkomna detta utbud; i själva verket har man till och med gjort vad man kunnat för att bana dess väg.

Annons

Det redan stora antalet kanaler kommer successivt att bli än större och det är givetvis omöjligt att ens försöka hejda denna trend. Man bör dock inte nöja sig med att beklaga ytligheten och lättillgängligheten i programutbudet, som vore det fråga om en gäckande naturlag. Då de kommersiella krafterna tydligen inte försöker åstadkomma program i någon alternativ genre, måste offentliga medel anslås så att en motvikt kan åstadkommas; en motvikt som ter sig så attraktiv att barnen självmant prioriterar den.

I USA producerades TV-serien "Sesame Street" med federala medel, just med detta syfte. Den svenska serien "Fem myror är fler än fyra elefanter", tillkommen i inspiration av den amerikanska förebilden, är ett gott exempel på en bra motvikt, dock alldeles otillräcklig.

Det är oerhört angeläget att det snarast produceras TV-program för barn av god kvalitet, så att den stora del av dygnet barnen tillbringar framför TV-apparaterna kan vändas till något positivt. Det kommer att kosta, men vi har inte råd att låta bli!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons