Ge amnesti åt de gömda flyktingarna

Debatt • Publicerad 27 juli 2005

I Sverige lever 10 000-15 000 gömda flyktingar. En av dem är 19 åriga Leila. Hon flydde tillsammans med sina föräldrar till Sverige från Afghanistan i hopp om att få en fristad i Sverige. Leila såg med glädje när talibanstyret föll i hemlandet och var bland de första som ville leva ett liv utan förtryck och fundamentalism. Hon ville ta vara på den frihet som stod till hennes förfogande, men det fanns andra som inte ville att Leila skulle få den friheten. Idag lever Leila, tillsammans med sin familj som gömda flyktingar på okänd plats i Sverige, i väntan på att Utlänningsnämnden ska resa deras fall. Utan tillgång till riktig sjukvård och rätten till ett ärligt arbete stakar de sig fram i den tuffa djungel som omringar människor i Sverige som saknar den sociala trygghet vi vanliga medborgare är så vana vid. Varje dag lever de i fruktan för att polisen när som helst ska knacka på dörren. Då väntar enkelresan tillbaka till hemlandet, sponsrad av Migrationsverket.

Leila och hennes familj är långt ifrån ensamma. Att gömda flyktingar tvingas leva under vedervärdiga förhållanden är ett faktum. Allt från källare till skjul där inte ens djur behöver vistas i. Flyktingar som tvingas arbeta för svältlöner ofta ner mot 5 kr per timme. Höggravida kvinnor som fått missfall på grund av den höga arbetsbelastningen under de sista månaderna innan de ska föda, allt för att kunna leva för dagen. Så ser verkligheten ut för tusentals gömda flyktingar i Sverige. Svensk flyktingpolitik är inte bara ett svek mot de människor som flytt sina hemländer i syfte att få en fristad i Sverige, den har också skördat många liv.

Vi vet att Utlänningsnämnden ska läggas ner nästa år, det är glädjande. Domstolar ska se till att Sverige följer riktlinjerna för FN:s flyktingkonvention. Men alla de människor som fått utstå regelbundna kränkningar och långa väntetider i väntan på ett beslut från Utlänningsnämnden ska inte behöva få lida mer. Det har orsakat stort lidande, frågan om de apatiska flyktingbarnen, hundratals självmordsförsök och trauman som knappast blir bättre med ännu en prövning. Lösningen är amnesti. En amnesti ger de desperata människorna som fått utstå förnedringen från Utlänningsnämnden och Migrationsverket under många år, ett hopp om att kunna bygga ett liv fylld av värdighet och framtidstro.

Regeringen har under en lång tid visat kalla handen till varenda litet försök att få till stånd en amnesti för alla de gömda flyktingarna i Sverige. Att just dessa frågor som rör solidaritet och medmänsklighet ska vara en sådan svår nöt att knäcka för socialdemokratin är häpnadsväckande.

En amnesti ger en nystart för svensk flyktingpolitik som kommer att föra Sverige ännu en gång i toppen av länder som sätter människovärde och respekt för individen i centrum. Spanien har gjort det och det är dags att även Sverige gör det. Ge amnesti åt de gömda flyktingarna!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.