Annons

Gärna konkurrens – men inte här!

Konkurrens medför ofta välstånd för oss medborgare.
Publicerad 3 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stora tyska eller finska entreprenadföretag är knappast intresserade av att klippa gräset utanför Falsterbogrillen eller montera stoppskyltar i Ingelstad, menar skribenterna i ett inlägg om konkurrensen i Vellinge kommun.
Stora tyska eller finska entreprenadföretag är knappast intresserade av att klippa gräset utanför Falsterbogrillen eller montera stoppskyltar i Ingelstad, menar skribenterna i ett inlägg om konkurrensen i Vellinge kommun.Foto: Christine Olsson/TT

I en kommun kan upphandlingar, exploateringar och försäljningar som genomförs med konkurrens bidrar till välfärd, lägre skatt eller både och.

Vid Vellinges senaste fullmäktigemöte diskuterades hur det står till med konkurrensen. Kristdemokraterna och Liberalerna lyfte fram två områden där Moderaterna tycks vara oroliga för konkurrens.

Annons

Många familjer lider under höga matpriser. Skillnaden från en butik till en annan kan vara stor. Med konkurrens skapas möjlighet att till viss del kompensera hushållen för kostnadsläget. Skillnaden för en barnfamilj kan vara upp till 15 000 kronor per år, eller mer.

Att kommunen inte lyckats skapa konkurrens på handelsområdet i Höllviken är väl egendomligt? Här finns möjlighet att bjuda in någon av kedjorna som har landets lägsta priser. Varför så inte skett är något som förmodligen kostar vellingeborna stora pengar.

Översvämningsskyddet tycks upphandlas med begränsad konkurrens, ett tidigare ingånget ramavtal för småentreprenader används. Leverantörerna under avtalet skall klippa gräs, fixa belysning, bygga offentliga toaletter, etc. Stora tyska eller finska entreprenadföretag är knappast intresserade av att klippa gräset utanför Falsterbogrillen eller montera stoppskyltar i Ingelstad.

”Vid Vellinges senaste fullmäktigemöte diskuterades hur det står till med konkurrensen.”
Håkan Wretsell, (KD) och Henrik Thorsell (L)

Kommunstyrelsens ordförande menar på allvar att ”alla leverantörer i EU” fått chansen. Detta trots att ramavtalet inte nämner översvämningsskyddet. Upplägget tycks därför valt för att begränsa konkurrensen, med en potentiell fördyring på 50 Mkr eller mer.

I flera egna affärer har kommunen valt låga försäljningspriser. Samtidigt tycks man föredra höga inköpspriser. Det kan givetvis ha sina förklaringar men resultatet blir att välfärden drabbas, skatten förblir hög och vellingeborna står för fiolerna.

Vill Moderaterna förknippas med marknad och konkurrens? Kanske det, men i Vellinge tycks det inte stämma.

Håkan Wretsell, gruppledare Kristdemokraterna Vellinge

Henrik Thorsell, gruppledare Liberalerna Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons