Annons

Gårdsförsäljning kan rädda småföretagare

En av följderna av coronapandemin har blivit att många skånska småföretagare förlorat en stor del av sina intäkter och därmed riskerar konkurs. För att stötta näringslivet, måste vi i politiken inte bara tillföra mer pengar. Utan även skapa nya möjligheter.
Publicerad 7 februari 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med en mindre fyrkantig lagstiftning skulle det vara möjligt att stärka besöksnäringen och skapa förutsättningar för fler jobb, företag och ökad självförsörjning, menar skribenterna.
Med en mindre fyrkantig lagstiftning skulle det vara möjligt att stärka besöksnäringen och skapa förutsättningar för fler jobb, företag och ökad självförsörjning, menar skribenterna.Foto: Tomas Nyberg

För de småföretagare som driver mikrobryggerier eller vingårdar och som producerar hantverksmässigt öl och vin skulle möjligheten till gårdsförsäljning öka utsikterna till överlevnad.

Centerpartiet är övertygande om att gårdsförsäljning skulle stärka det lokala näringslivet och besöksnäringen. Det behövs eftersom dryckesproducenter precis som andra småföretagare är viktiga jobbskapare och några som redan kämpar med bland annat bördan av regelkrångel.

Annons

Coronapandemin har också tydligt visat att vi behöver en nära livsmedelsproduktion i hela Skåne. En nära produktion av livsmedel ökar självförsörjningsgraden och därmed samhällets beredskap i kristider. Det är också bra för miljön med korta transporter, för att inte tala om den stora nyttan med att livsmedel produceras enligt svenska djur- och växtskyddsstandarder.

Men livsmedel är inte bara mat. Under det senaste decenniet har Skåne sett en stor ökning av små bryggerier och andra hantverksmässiga dryckesproducenter. Det är en utveckling som vi som centerpartister är mycket glada över. Alla kvalitetslivsmedel är viktiga att värna.

Mot gårdsförsäljningen och den viktiga satsningen på närproducerade livsmedel framförs ofta folkhälsomässiga argument. De argumenten är viktiga men ser inte till hur gårdsförsäljning är tänkt att ske och till vem. Gårdsförsäljning tar sitt sikte på den som bevistar en vingård eller ett bryggeri och i samband med besöket köper en hantverksmässig producerad dryck.

”Alla kvalitetslivsmedel är viktiga att värna.”
Kristina Yngwe, Annette Linander och Ola Olsson (C)

Dessutom vill Centerpartiet kombinera gårdsförsäljning med att ha kvar Systembolaget. En sådan lösning finns redan i Finland, utan att EU-kommissionen har agerat. EU-lagstiftningen tillåter alltså att ha kvar Systembolaget och samtidigt tillåta gårdsförsäljning. Med en mindre fyrkantig lagstiftning skulle det vara möjligt att stärka besöksnäringen och skapa förutsättningar för fler jobb, företag och ökad självförsörjning.

I slutet av 2020 tillsattes äntligen den utredning om gårdsförsäljning som Centerpartiet drivit igenom i Januariavtalet. Och vi kommer fortsatt driva på för förbättra villkoren för småskaliga dryckesproducenter. I vår värld är gårdsförsäljning en självklarhet.

Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot

Annette Linander (C), 
regionråd

Ola Olsson (C)
ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons