Annons

”Fundamentalt fel att sponsra skolkoncerner med skattepengar”

På kommunfullmäktiges möte den 18 december fanns ett ärende om att godkänna ett avtal med Internationella engelska skolan.
Publicerad 23 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På kommunfullmäktiges möte den 18 december fanns ett ärende om att godkänna ett avtal med Internationella engelska skolan, skriver Mats Sjölin (V).
På kommunfullmäktiges möte den 18 december fanns ett ärende om att godkänna ett avtal med Internationella engelska skolan, skriver Mats Sjölin (V).Foto: Peter Ottosson

Ett avtal där kommunen, utöver skolpengen, skulle betala ut en extra ersättning på upp till 4 miljoner kronor om året. Och inte nog med detta, den extra ersättningen skulle beräknas inte bara utifrån de elever som kommer från Trelleborg utan även för elever som kommer från andra kommuner.

Med andra ord så föreslog styret alltså att för varje elev som kommer från andra kommuner så skulle Trelleborgs kommun betala en ersättning till Internationella engelska skolan. Hur någon kan tycka att det är väl använda skattepengar är för mig en gåta. Det kan också ifrågasättas huruvida kommunen överhuvudtaget har rätt att ta på sig kostnader som är hänförliga till andra kommuner. För att utreda detta, och i förlängningen stoppa det, yrkade jag på en återremiss och fick igenom detta trots styrets motstånd.

”Med andra ord så föreslog styret alltså att för varje elev som kommer från andra kommuner så skulle Trelleborgs kommun betala en ersättning till Internationella engelska skolan.”
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Annons

Det är fundamentalt fel att sponsra skolkoncerner med skattepengar. Resurser till skolan ska stanna i skolan för att användas till att stärka verksamheten. Skolan ska styras utifrån behov och inte utifrån vinstintresse och marknadslogik.

Visserligen är det juletider men det måste ändå finnas en gräns för generositeten till de privata skolkoncernerna.

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons