Annons

Fritidshemmen har en potential

Svar till Sven Lindkvist och Anitha Lata (den 5 november).
Debatt • Publicerad 14 november 2013
Det finns en potential i fritidshemmen som vi skall ta vara på men det är att göra det alltför enkelt för sig att bara tala om personaltäthet, skriver bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M).
Det finns en potential i fritidshemmen som vi skall ta vara på men det är att göra det alltför enkelt för sig att bara tala om personaltäthet, skriver bildningsnämndens ordförande Lars Mikkelä (M).Foto: Foto: Anders Wiklund

I ett mångordigt inlägg tar man upp fritidshemmen i Trelleborg med anledning av skolinspektionens besök. När det gäller skolinspektionens påpekanden har en del redan gjorts och jag hoppas (S) prioriterar tisdagens möte, där rektorerna skall beskriva sina åtgärder för nämnden, högre än man gjort med utvecklingsarbetet i utbildningsforum.

Det (S) konkret föreslagit i bildningsnämnden är en ökad administration som inte skulle tillföra något. Personalen rör sig mellan skola och fritidshem på ett flexibelt sätt för att möta behoven på bästa sätt. Att exakt mäta personaltätheten i fritidshemmen kräver en stor och dyr manuell insats och den görs nu en gång på hösten, eftersom siffran ändå skall rapporteras till SCB. Under resten av läsåret sjunker antal barn på fritids kontinuerligt. Personaltätheten blir alltså bara bättre under resten av läsåret. Att då lägga resurser på en mätning som inte tillför något rimmar illa med (S) förslag till besparing på administration i budgetdebatten.

Det finns en potential i fritidshemmen som vi skall ta vara på men det är att göra det alltför enkelt för sig att bara tala om personaltäthet. Jag anser att vi måste tänka längre och se till hur vi kan fylla tiden på fritids med sådant som i samverkan med skolan lyfter elevernas resultat.

Nilla Olsson
Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons