Debatt

Fred skapas av fredsallianser – inte av krigsallianser

Dennis Andersson, ,

Det är många saker som går åt fel håll i vårt land. Sjukvården utarmas på grund av marknadens intrång i vården, när människor och hälsa görs till ekonomiska kalkyler. Arbetsmarknaden har havererat och lönedumpning pågår inom snart varje yrkesområde.

Likaså håller vår neutralitet på att överges. Detta aktualiseras med all tydlighet, då i dag, lördagen den 13 juni, kommer flyga in två amerikanska B-52:or över skånska Haväng och simulera minfällning. Enligt major och informationschef, Kristina Swaan, kommer allmänheten säkert att både höra och se planen.

Men svenska folket vill inte vara med i NATO och har inte heller fått rösta om det. Ändå kommer 4 500 soldater från 17 länder deltar i denna omfattande övning i vårt land som fått namnet Baltrops 2015. Svenska folkets stolta världsrekord på 200 år av fred är inte officiellt avslutat, men i praktiskt skrotat i och med vårt krigande i Afghanistan. Men nu är vi väldigt nära att också officiellt lämna neutraliteten för att ingå i kärnvapenalliansen NATO. Detta är en skam och har genomdrivits av styrande politiker och krigsgala överbefälhavare utan offentlig debatt.

Det är otroligt att jag inte får ta med mig en tandkrämstub (modell större) och en nagelsax på ett flygplan. Men landets regering och militär kan bjuda i den krigiska kärnvapenalliansen NATO som de senaste 25 åren startat de flesta krigen och mördat hundra tusentals människor. Svårt att finna ord men kan inte se det som något annat än landsförräderi.

Sveriges stolta tradition för att verka för nedrustning och minskning av kärnvapen i världen är som bortblåst. I stället söker sig Sverige styrande närmare NATO och USA.

Jag är medborgare av detta land och försvarar stolt ett neutralt Sverige mot både amerikaner, ryssar och tyskar. Därför vill jag skrota insatsförsvaret och ta tillbaka den allmänna värnplikten och det territoriella försvar som tidigare hade. Försvaret behövs men jag är inte villig att stödja krig för olja och gas Afghanistan eller var helst i världen. Lika lite som jag vill ha amerikanska soldater och kärnvapen i vårt land riktat mot Ryssland.

Det verkar som om NATO förespråkarna har svårt att får svenska folket positiva till NATO, andelen negativa ökar mer och är fler än de positiva. Därför satsar de i stället på att skrämma oss med ryssen. Men krigshetsen mot Ryssland är ologisk. För en människa som tänker är det ganska lätt att förstå att om fler och fler länder går med i NATO och på så sätt inringar Ryssland kommer Ryssland känna sig tvingar att försvara sig. Läser man på vem som startar baser och bygger ut ser man ganska snabbt att NATO bygger ut inte Ryssland.

Förespråkarna för att NATO medlemskap har pengarna och fritt utrymme i media. Men vi som vill fred har både logiken och rätten på vår sida. Folket räddade Sverige från EMU i en folkomröstning trots att JA-sidan var tvärsäker och ekonomiskt överlägsen. Folket är klokare än sina politiker och begriper att fred skapas av fredsallianser inte av krigsallianser. NATO ut ur Sverige - JA till svensk neutralitet.