Annons

Framtidens välfärd kräver bättre villkor

Vision överlämnade för en tid sedan våra avtalskrav till arbetsgivare i kommuner, landsting, regioner och bolag.
Debatt • Publicerad 17 januari 2012
”Utan ingenjörer på kommuner och kommunala bolag får vi inte rent vatten i kranen, fjärrvärme, bredband och annat vi tar för givet till våra hem.”Arkiv: Claes nyberg 2009
”Utan ingenjörer på kommuner och kommunala bolag får vi inte rent vatten i kranen, fjärrvärme, bredband och annat vi tar för givet till våra hem.”Arkiv: Claes nyberg 2009Foto: 

Det innebär krav på reallöneökningar och förbättrade villkor här i Trelleborgs, Vellinges och Svedalas kommuner, och i hela landet. Våra medlemmar har Sveriges viktigaste jobb; att leverera en god service och en välfärd av hög kvalitet till medborgarna. Deras tjänster är i mångt och mycket en förutsättning för att övrig samhällsutveckling och produktion ska fungera. 

Utan omsorg om våra gamla föräldrar kan du och jag inte jobba. Utan medicinska tekniker som kan hantera och underhålla den allt mer tekniskt avancerade vården får vi inte den behandling vi idag kan förvänta oss. Utan ingenjörer på kommuner och kommunala bolag får vi inte rent vatten i kranen, fjärrvärme, bredband och annat vi tar för givet till våra hem. Utan it-tekniker fungerar inte kommunernas handläggnings- och utbetalningssystem för försörjningsstöd. Utan socialtjänst fungerar inte samhällets skyddsnät när vi behöver hjälp och stöd.

Annons

För att fortsätta att erbjuda välfärdstjänster av hög kvalitet även i framtiden måste arbetsgivarna attrahera fler unga akademiker till kommun- och landstingssektorn. Men vi vet att få unga akademiker ser kommuner och landsting som sin drömarbetsgivare. Skälet är ofta de lägre lönenivåerna. Alla anställda, såväl män som kvinnor, som arbetar i kommuner, landsting och regioner – där flest kvinnor jobbar – har lägre löner än de som arbetar i branscher där de flesta är män, exempelvis näringslivet. Anledningen är att kvinnor och män arbetar i skilda sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Det ger skilda förutsättningar och framförallt skilda lönenivåer. Om vi vill att unga ska välja välfärdssektorn som arbetsgivare måste vi kunna erbjuda löner och anställningsvillkor som kan mäta sig med privat sektor.

Ytterligare ett sätt att attrahera unga akademiker är att erbjuda dem bästa möjliga villkor och goda möjligheter att kombinera yrkes- och familjeliv. Många som just startat sin yrkeskarriär har sämre trygghet än andra. Visstidsanställningarna blir allt fler.

Utan fast anställning och med sämre löner och anställningsvillkor än äldre har man sämre förutsättningar att skapa sig en god tillvaro. Därför vill vi att den som har haft ett ”ofast jobb” i två år, oavsett anställningsform, ska erbjudas en fast anställning. Genom höjda löner och bättre arbetsvillkor har kommuner, landsting och regioner alla förutsättningar att bli vinnare i konkurrensen om den bästa arbetskraften.

Kenneth Johansson

ordförande

Vision avd 007 Söderslätt

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons