Annons

Framtidens hälso- och sjukvård är patientens!

I Centerpartiet tycker vi att vården ska bedrivas nära patienten. Vi vill att de små byarna, såväl som våra större städer i Skåne ska ha en kvalitativ och nära vård, skriver Patrik Holmberg och Annette Linander.
Debatt • Publicerad 24 december 2013
Centerpartiet vill öka andelen screeningar inom område som exempelvis mammografi.
Centerpartiet vill öka andelen screeningar inom område som exempelvis mammografi.Foto: Foto: Damian Dovarganes

Centerpartiet i Region Skåne ser att satsningarna inom de stora sjukdomsgrupperna hjärt- och kärlsjukdomar och cancersjukvården behöver fortsätta utvecklas. I Sverige och därmed också i Region Skåne förväntar vi oss en fördubbling av antalet cancerfall fram till 2030. I dag är det cirka 50 000 som insjuknar i någon cancerform, vilket betyder att var tionde minut drabbas någon av cancer. Många av oss känner någon som drabbats av cancer, kanske är den en nära vän, en granne, en arbetskamrat eller någon i vår familj.

Utmaningen som vi ser det är att göra det möjligt för dig som cancerpatient att få en likvärdig vård med hög kvalitet där du upplever att dina kontakter med de olika vårdenheterna hänger ihop. Oavsett var du bor i Skåne så ska du få likvärdig och hög kvalitet på din behandling, omhändertagande och rehabilitering. När du blir sjuk i cancer är det olika enheter inom vården som tar hand om dig i din sjukdomsprocess. Detta är en av anledningarna till att Region Skåne tillsammans med grannlandsting bildade Regionalt Cancercentrum Syd – för att du som patienten i Region Skåne skulle få en ännu bättre cancersjukvård där väntetiderna kortas och forskningsresultat snabbare omsätts från forskning till vård.

Annons

Nyligen publicerade Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting öppna jämförelser, som följer upp väntetider, operationskvalitet och överlevnad vid bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, lungcancer, prostatacancer och huvud- halscancer för tidsperioderna 2005-2011 jämfört med 1998-2004. Region Skåne står sig väl i jämförelser i landet och har avancerat från redan höga nivåer till ännu bättre inom cancersjukvården.

Rapporten lyfter bland annat fram vikten av att de olika inblandade disciplinerna arbetar tillsammans samt att väntetiderna till diagnos och behandling skiftar beroende på vart du bor i Skåne vilket inte är hållbart om en jämlik cancervård ska uppnås.

Regionalt Cancercentrum Syd jobbar för att öka patientinflytandet och utveckla patientprocesserna. Centerpartiet i Region Skåne har drivit frågan kring att förbättra patientprocesserna för att minska kötiderna till alla besök och behandlingar. Arbetet med att utveckla ett sammanhållet arbete runt patienten och patientprocessen är fortsatt viktigt att vi driver på. Väntetider från symtom till diagnos och från diagnos till behandling måste minska. Våra läkare i primärvården måste kunna snabbutreda patienter, där misstanke finns om en allvarlig sjukdom. En snabb upptäckt av en cancersjukdom kan ha stor betydelse för bot och överlevnad.

Centerpartiet i Region Skåne vill fortsätta att göra satsningar på den förebyggande hälso- och sjukvården. Att främja tobaksstopp, goda levnadsvanor och öka andelen screeningar inom område som exempelvis mammografi, livmoderhals och prostata är en viktig del av detta jobb.

INTERNAL INTERNAL
Patrik Holmberg, ledamot i Vårdproduktionsberedningen, Annette Linander, kandidat till Region Skåne 2014
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons