Annons

Frågan kvarstår

Varför vill styret införa LOV, lagen om valfrihet?
Publicerad 15 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Motiveringen att LOV ska ge mer valfrihet för våra äldre, den håller inte enligt socialförvaltningens egen utredning, skriver Marianne Fundahn (S).
Motiveringen att LOV ska ge mer valfrihet för våra äldre, den håller inte enligt socialförvaltningens egen utredning, skriver Marianne Fundahn (S).Foto: Pontus Lundahl/TT

I socialförvaltningens egen utredning gör man följande slutsats, ”Utredningen har sett att omsorgstagarna upplever en stor valfrihet i sina val och omval av särskilt boende. Enligt den nationella brukarundersökningen upplever 89 procent av omsorgstagarna att de får flytta till det boende som de önskar. Bedömningen är att valfriheten inte kommer att öka väsentligt i och med införandet av valfrihetssystemet enligt LOV i särskilt boende.” Så frågan kvarstår, varför vill styret införa LOV?

Motiveringen att det ska bli mer valfrihet för våra äldre, den håller inte enligt socialförvaltningens egen utredning. En förutsättning för valfriheten både nu och efter införandet av LOV är att det finns en ledig plats på det boende som den enskilde vill bo på. Så valfriheten finns egentligen bara för företagen som uppfyller de krav som kommunen ställer, är det lönsamt att etablera sig i Trelleborg, eller inte.

”Så valfriheten finns egentligen bara för företagen som uppfyller de krav som kommunen ställer, är det lönsamt att etablera sig i Trelleborg, eller inte.”
Marianne Fundahn, Socialdemokraterna
Annons

Och med tanke på att våra välfärdstjänster i dag är en arena för lobbyister, utländskt kapital och gängkriminella, så kanske man ska vara försiktig. Särskilt om socialförvaltningens utredning pekar på att det inte kommer att öka valfriheten väsentligt.

Marianne Fundahn, Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons