Annons

Frågan kvarstår – hur stort kan fängelset bli?

Svar till Anna Svartbeck Lilja (Den 1 juli):
Publicerad 11 juli 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fängelsefritt Trelleborg besökte rådhuset.
Fängelsefritt Trelleborg besökte rådhuset.Foto: Tomas Nyberg

Först vill vi tacka Anna Svartbeck Lilja för att hon tar sig tid att svara på vårt senaste inlägg samt hälsa henne som nytillträdd regionchef inom Kriminalvården välkommen in i debatten.

Att anklaga någon för att misstänkliggöra en demokratisk process är starka ord. Särskilt när det kommer från en hög chef på en statlig myndighet riktat mot privata medborgare som engagerar sig för sin kommuns bästa.

Annons

Förenta Nationerna, EU, Sveriges Riksdag, Länsstyrelsen och Trelleborgs kommun har åtagit sig att bevara och skydda jordbruksmarken. Ambitionen med Miljöbalken är att jordbruksmark bara får bebyggas om det inte finns alternativ mark att bygga på. I ett regionalt perspektiv finns flertalet alternativ för Kriminalvården att välja på. Varför agerar Kriminalvården i strid med denna anda som alla dessa politiskt tillsatta församlingar har antagit? Var finns Kriminalvårdens respekt för den demokratiska processen?

Det är lätt att slänga sig med fina värdeord om demokrati, men det är tydligen svårt att själv leva upp till dessa. Poängen med ovanstående resonemang är inte att peka ut Kriminalvården eller Svartbeck Lilja som särskilt odemokratiska, vi tror att alla parter i den här debatten har en grundmurad respekt för demokratin. Möjligtvis finns det nyansskillnader mellan hur vi ser på vissa beslutsprocesser men i grunden har vi mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Vi hoppas att alla parter framåt kan sluta ägna sig åt att misstänkliggöra varandras demokratisyn och istället ägna sig åt sakfrågorna.

Till sakfrågan – hur stort kan fängelset i Trelleborg bli? Avsikten med vårt förra inlägg var inte att ange en antydan om att Kriminalvården försöker dölja något utan snarare att vi genuint vill förstå vad den statliga myndigheten Kriminalvården och de ledande kommunpolitikerna har för ambitioner med fängelseprojektet. För uppenbarligen är det någon som fantiserar om att fängelset ska bli större än vad som är överenskommet i dagsläget. Vi kommuninvånare förtjänar att veta.

1. Mikael Rubin (M) säger i samtal med Fängelsefritt Trelleborg i februari att kommunen inte tänker köpa marken intill fängelseplatsen av kyrkan.

2. En tid senare blir det en nyhet i TA att kommunen visst vill köpa mark intill fängelseplatsen men att kyrkan nekar detta köp.

3. Syftet med uppköpet av marken är, enligt tjänsteman på kommunen, att i framtiden kunna expandera fängelset.

4. Kriminalvårdens egen personal säger på Rådhustorget i juni att en av fördelarna med den tilltänkta platsen är att det går att expandera fängelset om det behövs.

5. I Kriminalvårdens egna sociala mediekanaler har det kommunicerats att det kan bli upp till 500 intagna på fängelset i Trelleborg trots ett avtal som medger 450 intagna.

Vi förstår till fullo att det i dagsläget inte finns något beslut om expansion. Samtidigt har vi svårt att förstå varför både kommunen och Kriminalvården pratar om expansion om det inte skulle kunna bli aktuellt i framtiden. Så frågan kvarstår – hur stort kan fängelset bli? Tar Kriminalvården i den nuvarande planeringen höjd för att i framtiden ha möjlighet att expandera fängelset? Raka frågor för Kriminalvården att svara på.

Johan Nordahl Emelie Lindsjö Mari Flink Anna Björk Ingemar Clementson Magnus Andersson Stefan Lindgren Therese Eklund och Cecilia Andersson, för den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg.

Annons
Annons
Annons
Annons