Annons

FP tar ungas svårigheter att få jobb på allvar

Många unga har i dag mycket svårt att få sitt första jobb och att på allvar etablera sig på arbetsmarknaden. Bara här i Trelleborg är det 596 ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och inte har ett jobb att gå till.
Debatt • Publicerad 20 november 2013
Bara här i Trelleborg är det 596 ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och inte har ett jobb att gå till, skriver Tina Järvenpää (FP).
Bara här i Trelleborg är det 596 ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och inte har ett jobb att gå till, skriver Tina Järvenpää (FP).Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

Arbetslöshet i unga år riskerar att ge konsekvenser under resten av livet i form av ett förkortat arbetsliv och lägre pension. Utan jobb är det svårt att få bostadslån och många skaffar sina första barn allt senare i livet. Det är ett slöseri med tid för de unga och det får konsekvenser för hela samhället. Mot denna bakgrund har Folkpartiet tagit fram ett nytt partiprogram som skall fastställas kommande helg i Västerås.

De som har svårast att få sitt första jobb är unga som inte avslutat sina gymnasiestudier. Med ingångslöner som ligger strax under erfarna medarbetares, är det omöjligt att konkurrera om jobben. Unga får i allt högre utsträckning nöja sig med projektanställningar och vikariat, istället för en fast anställning och de är de första att förlora jobbet när företag behöver dra ned på personal. Ett annat problem är att tjänster av enklare slag sällan blir lediga, då de som har jobben idag inte vågar söka sig vidare, för att därmed åter bli den sist anställda.

Annons

Dessa problem måste vi lösa. Vi i Folkpartiet anser att det behövs en ökad rörlighet på arbetsmarknaden så att enklare jobb frigörs. Fortsatta satsningar på yrkes– och lärlingsutbildningar krävs också. Vi tror och hoppas att ungas chanser att få jobb blir en stor valfråga 2014, där den stelbenta arbetsmarknaden står mot den flexibla, och där Socialdemokraterna står emot Folkpartiet.

Vi har redan genomfört stora förändringar i skolan för att säkerställa att eleverna får den kunskap de har rätt till – och behöver – för att kunna tillgodogöra sig högre studier. Vi har också återinfört den tvååriga yrkesutbildningen inom gymnasiet och infört möjligheten att gå en lärlingsutbildning. Allt detta stärker ungas möjlighet att kunna slutföra sina studier och också få en utbildning som gör dem attraktiva på arbetsmarknaden.

Men mer kan göras. Vi i Folkpartiet vill ytterligare stärka branschorganisationernas och näringslivets inflytande över yrkes- och lärlingsutbildningarna. I Sverige styrs utbildningen i allt för hög grad av det offentliga, vilket försvårar matchningen mellan ungas kunskaper och företagens behov.

Vi vill också göra det tryggare att byta jobb. Människor som i dag har jobb, måste våga röra sig vidare, annars frigörs inga tjänster som inte kräver så mycket erfarenhet. Detta vill vi uppnå genom att låta kunskap väga tyngre i lagen om anställningsskydd, LAS i kombination med höjda tak i a-kassan de första 100 dagarna. En flexibel arbetsmarknad med låga trösklar är rätt väg för Sverige att gå. Socialdemokraterna och de rödgröna förespråkar bara mer av den politik som byggt upp den höga arbetslösheten.

Nilla Olsson
Tina Järvenpää, (FP), vice ordförande i Trelleborgs kommunstyrelse
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons