Annons

Fotboll –en viktig spelare i samhällsbygget

Fotbollens samhällsnytta är värd miljarder! Det visar den SROI-studie – Social Return On Investment – som har gjorts på uppdrag av UEFA och som Svenska Fotbollförbundet presenterade i höst.
Publicerad 15 november 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fotboll bidrar till att förhindra såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga, enligt skribenterna.
Fotboll bidrar till att förhindra såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga, enligt skribenterna.Foto: Tomas Nyberg

Fotbollen bidrar till samhället på många sätt men för första gången finns en studie som visar samhällsnyttan i kronor och ören. I Skånes Fotbollförbund värderas samhällsnyttan av breddfotbollen till 1934 miljoner årligen! I form av ekonomiska, sociala och hälsomässiga effekter genom bland annat delagarutgifter, minskad brottslighet, förhindrade fall av flera livsstilssjukdomar och inte minst ideellt arbete. Svenska Fotbollförbundets samhällsnytta värderas till 23 miljarder kronor. Svensk breddfotboll bidrar också till över 9 000 arbetstillfällen, vilket i Skåne ger 530 arbetstillfällen. Det ideella arbetet inom breddfotbollen motsvarar 550 miljoner kronor i Skåne och över 6 miljarder kronor i Sverige. Det är svindlande värden. Dessutom visar studien att en investerad krona i breddfotboll ger tio kronor tillbaka i samhällsnytta. Det är alltså en god idé att satsa på fotboll.

Vi har alla läst de alarmerande rapporterna om ungas psykiska ohälsa och för mycket stillasittande. Allt fler barn och unga rapporterar psykisk ohälsa och barn rör på sig alldeles för lite. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når de allmänna rekommendationerna om 60 minuter fysisk aktivitet varje dag. SROI-studien visar att de hälsomässiga effekterna i Skånes Fotbollförbund är 1 324 färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar och 88 färre fall av psykisk ohälsa. Fotbollen ger dessutom fysisk aktivitet och rörelse. Detta innebär att fotboll bidrar till att förhindra såväl psykisk ohälsa som stillasittande och övervikt, inte minst för barn och unga.

Annons

Skånes Fotbollförbund är en del av samhället. Med fotbollen som utgångspunkt, engagerar vi oss såväl inom den egna verksamheten som i idrottsrörelsen och samhället i övrigt. I våra 330 fotbollsföreningar i Skåne bedriver vi samhällsnytta varje dag och bidrar till ett mer inkluderande samhälle som bygger på alla människors lika värde. I våra fotbollsföreningar skapar vi delaktighet och förutsättningar att vara fysiskt aktiva och arbetar med jämställdhet, demokrati och integration.

Med det sagt är inte fotbollen utan utmaningar, vi vill bli fler som spelar fotboll längre. Vi vill att fler tjejer ska hitta och trivas i vår idrott. Vi vill att våra föreningar ska få tillräckliga resurser för att bedriva bra verksamhet. Vi vill att det ska finnas tillräckligt många fotbollsplaner för att alla som vill ska kunna spela fotboll hela året i hela landet. Det är utmaningar vi antar och med aktuella bevis som visar på fotbollens 23 miljarder i samhällsnytta, känner vi oss tryggt förvissade om att Svensk Fotboll är och kommer vara en viktig spelare i det framtida samhällsbygget.

Claes Ohlsson

ordförande i Skånes Fotbollförbund

Karl-Erik Nilsson

förbundsordförande Svenska Fotbollförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons