Annons

Förtroendet för socialtjänsten skadas

Det är dags att socialnämndens ordförande vaknar upp ur sin Törnrosaslummer och ser förhållandena som de faktiskt är. Det skriver flera företrädare från Akademikerförbundet SSR apropå Marianne Ohrlanders uttalande om barnfattigdomen i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 28 mars 2012
”Räcker klädnormen till en vinteroverall, en vårjacka eller ett par nya skor?” Arkiv: Hasse Holmberg 2005
”Räcker klädnormen till en vinteroverall, en vårjacka eller ett par nya skor?” Arkiv: Hasse Holmberg 2005Foto: 

”Det är skam, det är fläck på Trelleborgs banér att socialnämndens ordförande förnekar barnfattigdom”.

Detta för att parafrasera skalden Verner von Heidenstam som i kampen för allmän rösträtt sa att ”det är skam, det är fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar”. För hundra år sedan så fick man som medborgare rösträtt utifrån hur mycket pengar man hade och även om detta förhållande har förändrat sig så är fortfarande skillnaderna enorma om man som medborgare har pengar eller inte.

Annons

Rädda Barnens rapport som kom förra veckan visar skrämmande siffror över att barnfattigdomen ökar i Sverige. I Trelleborg har tidigare socialnämnden och arbetsmarknadsnämnden uppmärksammat att det finns ett antal hushåll med barn i Trelleborg som har levt på försörjningsstöd i mer än tio år. Försörjningsstödet är avsett att vara en tillfällig lösning under kortare period men när detta förhållande ”permanentas” så innebär detta konsekvenser för barnen som lever i dessa familjer.

Räcker klädnormen till en vinteroverall, en vårjacka eller ett par nya skor? Skor som är så utslitna och håliga att de knappt håller samman för att föräldrarna inte har råd att låta barnen åka buss, eller har råd att köpa en cykel till barnen att ta sig fram på.

Familjer som veckovis tvingas leva på havregrynsgröt och pasta. Föräldrar som inte har råd att ha en dator och som har svårigheter i kontakten med skolor där mycket kontakt idag sker via olika datorprogram. Barn som inte får tillgång till någon fritidsaktivitet eftersom det inte finns pengar till det.

Detta är förhållanden som socialarbetare i kommunen dagligen ser och konfronteras med. Det blir då mycket märkligt när socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M) går ut och säger att det inte finns någon barnfattigdom i Trelleborg. Innebär då detta att vi som socialarbetare inte ser vad vi ser?

Liksom Tage Danielsson i sin oerhört välskrivna monolog konstaterade ”att kärnkraftolyckan i Harrisburg aldrig har hänt eftersom det är osannolikt att det skulle kunna hända” men slutsatsen ändå var att kärnkraftsolyckan faktiskt inträffade i Harrisburg och med samma resonemang kan vi konstatera att det faktiskt finns barnfattigdom i Trelleborgs kommun. Det är dags att socialnämndens ordförande vaknar upp ur sin Törn­rosaslummer och ser förhållandena som de faktiskt är och också vidtar åtgärder för att förändra situationen.

Lokalstyrelsen i Akademikerförbundet SSR har under den gångna tiden fått många reaktioner från medlemmar och familjer. Marianne Ohrlanders uttalande skadar förtroendet för socialtjänsten och det arbete som socialarbetarna dagligen utför. Trelleborgs kommuns anseende solkas och riskerar att bli en skamfläck på Sveriges karta. Akademikerförbundet SSR vill genom detta inlägg tydliggöra att vi inte står bakom socialnämndens ordförande Marianne Ohrlanders uttalande gällande barnfattigdomen.

Ing-Marie Andersson

Gunnel Alexandersson

Jessica Borg

Hanna Hansson

Annons

Britta Hansson

Hamdija Imsirovic

Anna Karlsson

för styrelsen för Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons