Debatt

Fort, men fel. Igen!

Debatt Artikeln publicerades
Den föreslagna utförsäljningen av Trelleborgshems lägenheter motsvarar tre gånger Fagerängen, skriver två representanter för SÖS.
Foto: Tomas Nyberg
Den föreslagna utförsäljningen av Trelleborgshems lägenheter motsvarar tre gånger Fagerängen, skriver två representanter för SÖS.

Styret M + KD med det oumbärliga stödet från SD har gjort det igen.

Under den senaste tiden har vi läst om brådskande ordförandebeslut av Mikael Rubin (M) som fått på nöten av förvaltningsrätten, nu senast med debaclet med tillsättandet av ny kommunikationschef som efter att Helmuth (SD) känt sig sårad inte ens fick börja utan ”köptes ut” med en hygglig slant.

Trelleborgarna har fått läsa om horder av konsulter som ska utreda allt ifrån vad Trelleborgs Stadsnät skulle inbringa vid en försäljning, men också konsulter som ska undersöka om Visit Trelleborg flätar håret och äter glass på arbetstid. Och i förra veckan kunde vi läsa om att en dansk PR-byrå har fått i uppdrag att övertyga regeringen och andra myndigheter om östra hamninfartens förträfflighet, allt eftersom de ansvariga i Trelleborgs rådhus inte själva klarar av att få igång en dialog.

Konsultmiljonerna dränerar kommunens ekonomi samtidigt som vård, omsorg och skolan får minskade anslag, till den grad att bildningsförvaltning nu flaggar upp att den finns en överhängande risk att Trelleborg inte kan leva upp till grundläggande myndighetskrav.

Vi har fått se en kalkyl, baserad på gissningar, vilka investeringar vi står inför i framtiden. En skrämmande läsning där ytterligare en konsult konstaterar att kraftiga skattehöjningar, på uppemot 8,50 kronor, väntar om inte stora besparingar görs inom hela den kommunala sektorn under kommande år. Det är en höjning av skatten med cirka 40 procent!

På kommunfullmäktiges bord den 14:e oktober låg ytterligare ett hugskott från styret för beslut. Nu vill de att 30-50 procent av Trelleborgshems lägenheter ska säljas och det ska enligt förslaget ske under nästa år. Det innebär att 1 000 lägenheter ska gå från allmännyttan till privata fastighetsbolag. Det motsvarar cirka 3 gånger Fagerängen! Förutom att förslaget gör att 1 000 familjer i Trelleborg nu svävar i ovisshet vad det innebär av höjda hyror och om de kan bo kvar så är det ett företagsekonomiskt vansinne. När så många lägenheter i en liten stad som vår kommer ut på marknaden på så kort tid så blir det köparens marknad, det är de som bestämmer priset, inte Rubin & Co. Dessutom intygar allt fler proffsekonomer att en lågkonjunktur väntar runt hörnet vilket ytterligare påverkar köpeskillingen.

Men värst av allt är ändå att hela förslaget är en politisk tankevurpa där expertisen i Trelleborghems ledning och styrelsen inte tillfrågats. Om förslaget går igenom kommer kommunens koncern, Trelleborgs Rådhus AB, att få en slant som de kan fördela och hantera som de finner lämpligt. Under debatten framkom det att M såväl som KD inte kunde garantera att överskottet av en fastighetsutförsäljning stannar kvar i Trelleborgshem AB. SD samtycker i tysthet.

För hela förslaget med att sälja ut 1 000 bostäder är inte baserat på någon som helst ekonomisk analys, är befriat från alla kalkyler, saknar strategiskt tänkande och är inte förankrat i Trelleborgshems nya affärsuppdrag.

Låt oss bara slå fast att SÖS inte är emot att Trelleborgshem avyttrar delar av beståndet. Men det ska i så fall ske med eftertanke, en klar strategi som gynnar samhällsutvecklingen och, framför allt, med omtanke och respekt för nuvarande och framtida hyresgäster.

Med detta förslag har än en gång styret M + KD och deras supportparti SD visat att de har en tendens att ha otur när de tänker. Det går ofta för fort. Och då blir det också fel. Återigen får du som skattebetalare stå för notan!

Anders Ahvander och Christer Dahlberg

Söderslättspartiet