Annons

Företagen måste göra mer för Ukraina

Mer än ett år efter Rysslands orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina rasar striderna fortfarande.
Publicerad 22 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I början av kriget fanns i Sverige ett enormt engagemang för Ukraina. Nu har intresset avtagit och pengaströmmarna börjar ebba ut, menar Olof Odier.
I början av kriget fanns i Sverige ett enormt engagemang för Ukraina. Nu har intresset avtagit och pengaströmmarna börjar ebba ut, menar Olof Odier.Foto: Torstein Bøe

Kriget i Ukraina har lett till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter som rätten till liv, frihet och rättvisa. Kriget har också skapat instabilitet och osäkerhet över hela världen och har orsakat en humanitär kris. Miljontals människor lider av brist på mat, vatten och medicinsk vård. Kriget hotat demokratin och rättssäkerheten med inskränkningar av yttrandefrihet och politisk opposition.

I början av kriget fanns i Sverige ett enormt engagemang för Ukraina. Nu har intresset avtagit och pengaströmmarna börjar ebba ut.

Annons

I Skåne såg vi mängder av initiativ – många från grupper som inte tidigare engagerat sig i flyktingars situation. Privatpersoner skänkte pengar som aldrig förr till olika insamlingar och företagen tävlade till viss del mot varandra i att ge generösa ekonomiska bidrag.

Sverige har utökat sitt humanitära och militära stöd till Ukraina i flera omgångar och bistår med ekonomiskt stöd, civil krishantering och till Ukrainas återuppbyggnad.

Men det räcker inte.

Behoven i Ukraina är så mycket större än vad regeringar, det internationella samfundet och hjälporganisationerna förmår att tillgodose. Även företagen måste kliva in och stötta landet.

Vi på Consid tog tidigt ett beslut om att erbjuda IT-personal från Ukraina möjligheten att tillsammans med sina familjer flytta till Sverige för att jobba hos oss. I dag arbetar fem personer från Ukraina hos oss.

Consid ser också till att bidra ekonomiskt till vår partnerorganisation War Child som genomför viktiga insatser för de drabbade ukrainska barnen. Det handlar om utbildning, psykosocialt stöd och skydd för fyra miljoner barn. Vi stöttar också War Child med teknisk expertis och genomför återkommande insamlingar till barnrättsorganisationens viktiga arbete. Consid stöttar även War Childs arbete i andra delar av världen och nu även i katastrofområdena i Syrien och Turkiet.

”Behoven i Ukraina är så mycket större än vad regeringar, det internationella samfundet och hjälporganisationerna förmår att tillgodose.”
Olof Odier

Consid levererar varje månad förnödenheter och tekniska produkter till den ukrainska huvudstaden. Det handlar bland annat om kaminer, datorer, mobiler och sjukvårdsutrustning.

Självklart är det av yttersta vikt att även ge ekonomiska bidrag till välrenommerade hjälporganisationer men företag kan göra så mycket mer.

Vi vet att många företag jobbar med dessa frågor. Låt oss inspireras av varandras arbete. Tillsammans kan vi göra så mycket mer. Vi är övertygade om att fler företag kan göra ännu mer för att stötta Ukraina. Det kan handla om att erbjuda ukrainska företag expertis i olika ämnen eller att stötta projekt gentemot Ukraina. Hör av dig om du har idéer som vi kan förverkliga tillsammans.

Låt oss stå upp för fred och mänskliga rättigheter i Ukraina och visa att svenska företagare tar ansvar för en hållbar och rättvis värld. Det är vår gemensamma framtid som står på spel.

Olof Odier, kontorschef för Consid i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons