Annons

Företagarlinjen för utveckling saknas i Sverige

Socialist- och kommunistlinjen med bidrag som viktigare än att arbeta gick i graven med östblockkommunismens kollaps 1989. Arbetarlinjen, som innebär att det viktigaste är att ha anställning, liksom kapitalistlinjen för storföretagarnas exploatering av den underdåniga arbetaren, gick i graven med skotten i Ådalen 1931.
Debatt • Publicerad 7 september 2009

Företagarlinjen med entreprenörer som drivkraft byggde Sverige måste ges utrymme att utveckla Sverige. Denna kraft lever fortfarande trots alla försök att döda den av såväl gamla socialister som nya med bidrags – eller arbetar­linjer som ideal.

All utveckling i världen, allt sedan uppfinningen av det runda hjulet, har drivits av förhoppningen om vinst för den som utvecklar något bra. Ingen människa i världen vill äventyra sin egen familjs framtid och ekonomi för andras utveckling om den inte kan få någon vinst på riskprojektet. Vinst är det mest fundamentala för utveckling och har drivit människan allt sedan stenåldern och den som förnekar detta förnekar också medmänniskorna all framtidstro och skapar ett liv i misär och bidragsberoende.

Annons

Om Sverige skall kunna ha någon möjlighet att återhämta något av det välfärdsförsprång vi hade innan socialismens genombrott så måste vi återupprätta bland­ekonomin. Social välfärd för de svaga måste gå hand i hand med företagandets utveckling. Utan nya företag som utvecklas och växer så sjunker Sverige längre och längre ner mot u-ländernas nivå. Vi måste säkerställa samhällssystem som inte bara skyddar de som blir utan anställning utan även de som riskerat sin egen familj för att utveckla nya företag.

Svenska politiker skulle må bra av att studera de länder som sätter värde på småföretagandet. Inga företag har kunnat bli stora utan beroendet av växande och utvecklande småföretag. Därför kan vi inte begära att småföretagare som riskerar hela familjens ekonomi skall få livstidsstraff såsom livegna slavar under bankernas förmåga att tvångsmässigt genomföra indrivning av rörelse­krediter under resten av företagarens liv.

Dessutom har hela etablissemanget motverkat alla invandrares önskan till att få arbeta genom att tvinga dem till att vänta på en anställning istället för att tillvarata deras inneboende önskan att klara sig själva genom att driva egna företag. De flesta invandrare är uppfostrade till att klara sig själva genom egna företag men i Sverige tvingas de till att leva på bidrag och att vänta på en anställning som kanske aldrig infrias. Det bästa, för dem och svenska skatte­betalare, vore att se till att de kan utveckla egna företag inom det svenska regelverket och därmed bidra till den svenska välfärdsutvecklingen.

Sverige måste i likhet med andra mer proaktiva företagarländer införa definitiv preskription av rörelse- och riskkrediter. Det är inte bra för Sveriges utveckling att staten preskriberar skatte­skulderna efter fem år medan bankerna och andra finansiärer fortsätter att driva in skulderna tills företagarna avlider.

Vem vill försöka starta och driva företag under dessa galgliknande förutsättningar? Återinför en företagsvänlig utveckling som återplacerar Sverige i framkanten!

Bertil Larson (FP)

ordförande Trelleborgs företagarklubb

företagskonsult med 20 års erfarenhet som internationell företagsledare

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons