Föreningarna kan påverka utvecklingen
Mats Svensson har naturligtvis rätt i sina påståenden i sitt inlägg. Men från Trelleborgs Föreningsråds sida vill vi komplettera bilden på ett par punkter. För det första är det svårt att jämföra vad den ena kommunen satsar per capita jämfört med andra då det inte finns en fastställd riksmodell för att beräkna vad och vilka insatser som skall ingå i jämförelsen. För det andra är det väldigt svårt att få fram ett entydigt svar på hur Trelleborg beräknar sina insatser.
Min gamla käpphäst, som jag försöker smyga in vid så många träffar med kommunrepresentanter som möjligt, är precis som Mats Svensson skriver – mer gymnastik- och idrottstid i skolan. Förutom de sedan flera år kända ytterst positiva hälso- och sociala resultaten kan man påvisa radikalt förbättrade inlärningsresultat med utökad satsning på rörelse och frisk luft.
Men, Mats Svensson behandlar i sin artikel endast en del av kommunens omfattande föreningsliv. Den civila sektorn, som den numera kallas, omfattar även ett stort antal ideella intresseföreningar som är minst lika aktiva och som tillför minst lika mycket till kommunens attraktivitet. Och, jag reagerade precis som Mats Svensson när jag såg årets resultat med samma fundering – varför inte använda dessa medel för satsningar på framtid och utveckling?
Precis som ovan finns det idag vetenskaplig forskning som visar på det ekonomiska bokslutet då man har tagit fram modeller för att sätta kronor och ören på värdet av de insatser som görs från den ideella sektorn. Jag är helt övertygad om att om vi gjorde denna kalkyl för vår kommun skulle vi få se att värdet av föreningarnas insatser överstiger de nuvarande satsningarna kommunen gör.
Resurser. Ja det pratas mycket om resurser, men tyvärr begränsar man ofta diskussionen till de ekonomiska resurserna. Det satsas en hel del i Trelleborg, som Mats Svensson nämner i artikeln, och naturligtvis finns det trots detta ett oändligt antal ytterligare önskemål, men det handlar i större och större grad om annat också, nämligen inflytande, delaktighet och möjlighet att påverka utveckling och kommande beslut.
Mycket av detta hoppas vi skall regleras i samtalen om framtagandet av en lokal överenskommelse som pågår för fullt och att när överenskommelsen är nådd att implementeringen skall gå snabbt och brett.
Nystartade paraplyorganisationen Sveriges Föreningar har i två år delat ut pris till Sveriges föreningsvänligaste kommun.
Första kommunen var Örebro där man tagit ett politiskt beslut att satsa på den ideella sektorn och sam tidigt avsatt ekonomiska resurser för att kunna fullfölja ambitionen. Priset 2011 tilldelades Södertälje, på liknande grunder. Trelleborg har fortfarande inte varit nominerad!
Vad är det då för parametrar som ligger till grund för urvalet? Det finns förutom den självklara ekonomiska aspekten fyra mätbara kriterier; sektorn skall ses som en självständig enhet, mötas av respekt hos kommunen, ges möjlighet till delaktighet och ges goda möjligheter för att samverka.
Sammanfattningsvis vill jag instämma i allt vad fritidsnämndens ordförande skriver, men Föreningsrådet anser att greppet skall tas mycket bredare. Vi är fullständigt medvetna om, och delvis involverade i, de förändringsprocesser i struktur- och behandlingsfrågor som pågår för närvarande i kommunen och ser väldigt positivt på dessa, men vi saknar, och uppmanar härmed, föreningslivet att aktivera sig mycket mera i dessa frågor, där vi just nu har en möjlighet att på ett för Trelleborg helt nytt sätt påverka utvecklingen.
Sonny Spurr
ordförande Föreningsrådet