Annons

Förebyggande insatser måste få större fokus

Övervikt och fetma är ett stort och ökande folkhälsoproblem i både Sverige och resten av västvärlden.
Debatt • Publicerad 28 juni 2011

Det mänskliga lidandet orsakat av övervikt är både tragiskt och enerverande för den enskilde samtidigt som kostnaderna för hälsorelaterade problem blir allt större för samhället ju tyngre vi blir. Region Skåne satsar stort just nu på att till­mötesgå det stora behov som finns på så kallade obesitaskirurgi.

Vi socialdemokrater har ställt oss bakom förslaget att öka antalet operationer. Men för att kunna tillgodose medborgarnas behov krävs det långsiktighet och kontinuitet i utvecklingen av den skånska sjukvården, oavsett om den utförs ur ett folkhälsoperspektiv, är förebyggande eller sjukvårdande.

Annons

Kirurgiska ingrepp mot fetma är och ska betraktas som en sista utväg efter att andra försök till ändrad livsstil och kosthållning misslyckas. Det är även viktigt att kirurgisk behandling följs upp över tid och att det efter opera­tionen erbjuds plastikkirurgi, psykologiskt stöd och andra nödvändiga insatser.

Förebyggande insatserna och andra alternativa för vård behöver få större fokus än vad som sker idag.

Fetma är ett allvarligt folkhälsoproblem och insatserna måste även fortsatt sättas in på flera plan.

Låt oss inte invaggas i en falsk säkerhet om att det numera finns en kirurgisk snabb-fix på folkhälsoproblemet med övervikt och fetma som gör att vi inte behöver fokusera på helheten.

Anne-Marie Hansson (S)

ledamot i närsjukvårdsberedningen

Region Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons