Annons

Förbjud privat vård

Replik på Trelleborgs Allehandas ledare (den 18 mars).
Debatt • Publicerad 22 april 2013

När ledaren konstaterar den skånska sjukvården inte är så dålig utan det är en skrämselbild att människor far illa i vården, var det nog fler än jag som satte kaffet i fel strupe. I utredning efter utredning framkommer det att människor, däribland barn, dör på grund av platsbrist. Ja, det händer i Sverige och Skåne på 2000-talet. Lägg där till alla sjukskrivningar och sönderstressade anställda inom vården. Då är det ingen skrämselbild längre, utan ett faktum.

När bankerna spelat bort andras pengar skyndar regeringen med stöd i bankakuter. Men när sjukvården slutat att fungera och personalen går på knäna är lösningen enligt Mattias Karlsson inte mer resurser. Då finns det inga pengar utan det måste sparas. Här är det enligt oss i Kommunistiska partiet verkligen svart eller vitt. Vad ska våra pengar användas till, sjukvård eller rika aktieägare i bankerna?

Annons

Inte nog med det, i ledaren tar Mattias inte upp frågan om privatvård. Visste Mattias att nio av tio svenska är skeptiska till vinstuttag i välfärden? De stora demonstrationerna i Skåne arrangerade genom nätverket Rädda Vården också reste det helt riktiga kravet att privata vårdbolag måste bort från vården. Marknadsvärde eller människovärde helt enkelt.

Vi i Kommunistiska partiet håller med om att en skattehöjning skulle drabba skåningar, men inte alla. De arbetslösa, sjuka och lågtbetalda som undersköterskorna skulle drabbas hårt. Därför säger vi nej till en höjning. Vi har den enkla lösningen. Förbjud privat vård! Då finns det pengar till vården igen.

De sex största vårdkoncernerna plockade in över 23 miljarder skattekronor under 2011. Av dessa gick 1 565 miljoner till annat än verksamheten. Caremas två ägare i Amerika plockade ut 900 miljoner vardera i årslön. Privatvårdbolag är en lönsam affär. Genomsnittsvinsten är 15,1 procent i Sverige mot övriga branscher som får nöja sig med 8,4 procent i snitt.

Detta är huvudfrågan om vården, vill vi ha människovärde eller marknadsvärde. Den svenska sjukvåden kostar varje år 200 miljarder, i dag kontrollerar de privata bolagen 15 procent av skattepengarna Inom primärvården är motsvarande siffra 25 procent. Läs företagstidningar så kommer ni se att målet nu är uppsatt till 50 procent!

Vi kan inte se det på något annat sätt än när pengarna går in går medmänskligheten ut. Förbjud privata företag inom vården, vård efter behov.

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet

Svar direkt:

Hur mår den skånska sjukvården egentligen? Den frågan får vitt skilda svar beroende på vem man frågar. Det finns tyvärr inget entydigt svar. Överlag fungerar sjukvården bra, vårdköerna har kortats och tillgängligheten förbättrats. Ändå finns det problem som måste rättas till. Men lösningen finns inte i att leta efter pengar hos de privata vårdföretagen utan i att ständigt arbeta på att förbättra sjukvården. Det är så de gemensamma resurserna förvaltas på bästa sätt.

Mattias Karlsson

ledarskribent

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons