Debatt

”Förbjud pensionspengarna på börsen”

Dennis Andersson ,

Verkligheten för våra äldre är usel. Då talar vi inte om de lyckliga pensionärerna som syns i tv-reklamen, festande och spelande golf i främmande länder. Jag talar om arbetarpensionärerna, kvinnor och män, som byggt vårt land.

För ett rikt land som Sverige är det en skam att se hur våra äldre behandlas och allt flera pensionärer med sin pension i handen blir fattiga. Det finns pengar men antingen spelas de bort på börsen eller festas de bort av kriminella finansvalpar som nu senast i fondbolaget Allra. Allra är inget unikt bland fondbolagen i PPM-systemet. Det är det fjärde bolaget som kastas ut och bekräftar det vi länge har sagt. Skrota PPM-systemet och förbjud pensionspengarna från börsen.

Det Allra har sysslat med är inga småbrott, vi menar att dessa banditer genast måste ställas inför rätt och betala tillbaka vart enda korvöre. Så som varje fattig, med ett lån eller fodring, får och det till en hög ränta. Allra har spelat med 130 000 pensionärers pengar, sammanlagt 19 miljarder, och gjort det så usel och till så höga avgifter att Pensionsmyndigheten tvingades agera. Det finns mycket fuffens i Allras agerande men mest kriminellt verkar två köp av värdepapper för 430 miljoner vara. I den affären fick bolaget Oak Capital, som var en sorts mellanhand, 170 miljoner för besväret! Som ni säkert kan räkna ut finns det en koppling mellan Allra och Oak Capital. I dag jobbar Oaks dåvarande VD och några filurer till som högt uppsatta chefer på Allra.

Lägg där till att Thomas Bodström (S), före detta justitieministern och Svenskt Näringslivs före detaa VD tidigare satt i styrelsen för Allra och ett kansliråd från finansdepartementet var styrelseordförande i Oaks när affären gjordes. Pensionsmyndigheten har polisanmält Allras ägare som levt som kungar i 50-miljonersvillor och privata helikoptrar vid sidan av alla ”sina” lyxbilar. Hur de kan leva med skammen att ta från våra äldres pengar kan vi inte förstå men minns att de inte är ensamma att sko sig. Pensionspengar måste förbjudas från börserna, de skall förvaltas i samhällets och de äldres intressen. Tillexempel kan de användas för att bygga bort bostadskön och ge alla bostäder. Bostäder som i samhällets ägor betyder säkra investeringar och återbetalningar, skapar arbete och med det skatteinkomster.

I dag satsas det på miljardärerna, inte på pensionärerna. Detta måste vi vända på. Att staten går in och rädda banker som när de krisar men lämnar pensionärerna i sticket säger allt. Kapitalägare gynnas på det arbetande folkets bekostnad. Kommunistiska Partiet kräver att pensionssystemet görs om ifrån grunden. Vi behöver ett system, som är tryggt och ger arbetare rätten till ett värdigt och gott liv även efter ett avklarat arbetsliv.

Det finns lösningar redan i dag, inga pensionspengar på börsen. Avskaffa bromsen i pensionssystemet, när börsen går dåligt skall inte pensionärerna betala för det. Staten måste ta tillbaka de 258 miljarderna som S-regeringen under Göran Persson stal från AP-fonderna och gav bort i den så kallade bankakuten. Höj pensionerna för dem med lägst pension. Det är fullt rimligt att bolagen som öser miljonvinster över sina ägare klarar ökade inbetalningar till pensionssystemet. Sist men inte minst avskaffa pensionärsskatten. Dagens jobbskatteavdrag innebär egentligen en straffskatt på pensionärerna. Satsa på pensionärerna, det är vi skyldiga dem.