Annons

Förbättra säkerheten på domstolarna

Samhällsklimatet har blivit hårdare och tyvärr speglas denna utveckling också i att antalet anmälda våldsbrott ökat och blivit grövre. Orsakerna härtill är många och diskuteras flitigt mellan olika forskare.
Debatt • Publicerad 8 oktober 2009

Under tiden blir vår uppgift att motarbeta våldet och återupprätta tryggheten för Sveriges invånare. Polisen och åklagarna spelar naturligtvis en stor roll som brottsbekämpande myndigheter.

Med fler synliga poliser på våra gator och torg kan förhoppningsvis våldet stävjas och fler brottslingar lagföras. Alliansens satsningar på fler poliser ger nu avtryck. Under 2010 kommer det att finnas 2 500 fler poliser i Sverige varav Skånepolisen får 584 nya poliser.

Annons

Brottsbekämpning i all ära, men våra domstolar är rättsstatens kärna. Fria oberoende domstolar säkerställer vår rättstrygghet. Domstolarna påverkas dock också av det hårdare samhällsklimatet. Under årens lopp har antalet så kallade säkerhetsklassade ärenden stadigt ökat i våra domstolar. Åtskilliga incidenter har tyvärr skett varav några med dödlig utgång. Detta medför att nya krav bör ställas på våra domstolar.

Den 29 september 2009 presenterades en utredning, som justitieminister Ask tillsatt, om hur vi kan öka säkerheten på våra domstolar. Utredningen föreslår bland annat ett utökat utnyttjande av fasta säkerhetskontroller och mer uniformerad personal. Metalldetektorer och fasta larmbågar vid domstolsentréerna är en nödvändighet.

Som före detta nämndeman och notarie vid tingsrätt så håller jag fullständigt med. Tingsrätterna i Malmö och Linköping redovisade för ett tag sedan sina resultat efter att ha genomfört allmänna säkerhetskontroller vid domstolsentréerna. Resultatet var lika skrämmande som väntat. Ett stort antal stickvapen och andra farliga föremål beslagtogs och då skall man veta att vissa besökare vänt vid dörren när de insett att kontroller genomförts.

Det är vår skyldighet att säkerställa säkerheten på våra domstolar och för dem som medverkar i rättsprocessen. Mellan åren 1999–2006 ökade antalet anmälningar av övergrepp i rättssak med 70 procent, vilket är en förödande siffra. Nu tas krafttag för att förhindra denna utveckling.

Obligatoriska säkerhetskontroller vid våra domstolar är en god början. Ännu viktigare är att med kraft bekämpa dem som hotar vittnen eller målsägare, som spränger bomber utanför dörren hos åklagare och som trakasserar domare eller nämndemän.

De kriminella som begår dessa övergrepp i rättssak utgör inte bara ett hot för dem som är inblandade utan för hela det svenska rättsystemet och i slutändan faktiskt vår demokrati. Låt oss, för att låna resultatet av utredningens förslag, stoppa de kriminella redan i domstolsdörren

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot Södra Skåne

justitieutskottet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons