”Förändringarna är ytterst beklagansvärda”
Förvisso finns det vissa positiva aspekter, bland annat att spärren för att kryssas in i riksdagen sänkts från åtta till fem procent och det ska hållas en omröstning om statsministern i riksdagen efter ett val.
Som alltid får dock fördelarna vägas mot nackdelarna och i detta fall står det oerhört klart att grundlagsändringen var negativ för svenskt vidkommande.
Med den nya svenska grundlagen försvåras ett utträde ur EU markant för Sveriges del, även i händelse av att en bred majoritet skulle önska lämna EU. Det tycker vi är olyckligt. För den enskilde svenske medborgaren innebär detta ytterligare inskränkningar i dennes möjligheter att bestämma över sig själv och sitt eget land. Och vad är vinsten för svenska folket med att göra det svårare att träda ur?
Det svenska medborgarskapet urholkas. De föreslagna förändringarna innebär en kraftigt försvagad status för medborgarskapet. Kravet på att statsråd måste ha varit svenska medborgare i tio år tas bort, och medborgarskapskravet vad gäller statliga anställningar försvinner, förutom för en handfull militära och juridiska ämbeten.
Det föreslås även att ordet ”medborgare” byts ut till ”var och en”. Detta innebär att det blir fritt fram för utländska medborgare att inneha viktiga och samhällsbärande positioner i det svenska samhället samt att utlänningar i stort jämställs med svenska medborgare i grundlagen.
Det mångkulturalistiska synsättet cementeras. Skrivningarna skärps för nationella kulturella minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv då dessa i det nya förslaget ska främjas, istället för bör främjas, en begreppsförändring som inom juridiken innebär en väsentlig skillnad. Formuleringen blir alltså tvingande och följden blir att den hållning som vi menar varit en av huvudorsakerna till den havererade invandringspolitiken nu får ytterligare fäste i vår grundlag.
För oss och våra partikamrater är alla dessa förändringar ytterst beklagansvärda eftersom de försvagar svenskarnas status och rätt till självbestämmande. Numera behöver till exempel Sveriges överbefälhavare inte längre vara svensk medborgare. En utlänning, legal eller illegal, får mer eller mindre samma rättigheter som en svensk, vilket naturligtvis är fel då det är svenska medborgare som ska åtnjuta våra rättigheter.
Dessutom är det, efter femton års ihärdigt propagerande för EU och likriktning av debatten kring medlemskapet, endast en knapp majoritet som ser positivt på EU och fortfarande 49 procent av svenskarna som inte säger sig anse att EU-medlemskapet är något positivt.
Det är – och låt oss vara tydliga med det – inte en bra och stabil opinionsmässig grund för att ändra Sveriges konstitution.
Kent Ekeroth (SD)
riksdagsledamot och internationell sekreterare