Debatt

För vem har året varit otroligt bra?

Debatt Artikeln publicerades
Styrets försök till en utopisk gentrifiering utav Trelleborg har skett på bekostnad av samhällets svagaste grupper så som låginkomsttagare samt barn och unga, menar Osman Biberic (S).
Foto: Sara Johari
Styrets försök till en utopisk gentrifiering utav Trelleborg har skett på bekostnad av samhällets svagaste grupper så som låginkomsttagare samt barn och unga, menar Osman Biberic (S).

(Den 23 januari) kunde vi läsa hur Erik Lundström (KD) skryter om hur otroligt bra Trelleborgs styre varit det första året vid makten. Nu är begreppet ”otroligt bra” förvisso ett relativt begrepp men i detta inlägg tänkte vi belysa saker och ting ur en annan synvinkel.

När Erik Lundström skriver om Trelleborgs styre nämner han enbart Moderaterna och utelämnar Sverigedemokraterna av någon anledning. Samarbetar man med Sverigedemokraterna tycker vi att man bör stå för det. Det har nog inte undgått någon trelleborgare att styret i Trelleborg består av Moderaterna, Kristdemokraterna och de facto Sverigedemokraterna.

Erik Lundström inleder sitt debattinlägg med att skriva att det första året har varit otroligt bra. Frågan är vem året har var otroligt bra för? Har året varit otroligt bra för äldrevårdens personal som går på knäna efter styrets så kallade effektiviseringar? Har året varit otroligt bra för de eleverna i skolorna som blivit av med sina studietorgslärare? Har året varit otroligt bra för de chefer som blivit sparkade eller sagt upp sig av ”diverse anledningar”? Har året var otroligt bra för alla tjänstemän som har börjat vantrivas av att arbeta i Trelleborgs kommun? Har året varit otroligt bra för hyresgästerna i Trelleborgshem vars lägenheter kommer övergå i privat regi som med stor sannolikhet kommer leda till höjda hyror? Har året varit otroligt bra för alla ungdomar som fått sin fritidsgård förflyttad?

Däremot kan vi hålla med om att året varit otroligt bra för privata hyresvärdar som kommer få möjligheten att köpa upp Trelleborgshems lägenheter till ett rabatterat pris. Året har varit otroligt bra för riskkapitalister som förmodligen kommer få möjligheten att köpa upp kommunalägda bolag i Trelleborg och på så sätt göra miljonvinster. Året har varit otroligt bra för Internationella Engelska Skolan som kommer få sin hyra subventionerad med cirka 4 miljoner kronor per år. Året har varit otroligt bra för alla konsulter som sålt sina tjänster till Trelleborgs kommun. Året har även varit otroligt bra för alla politiker som fått saftigt höjda arvoden samtidigt som kommunens olika förvaltningar måste skära ner på personal.

Frågan är vem året har varit otroligt bra för? Vi tror inte att året varit otroligt bra för majoriteten av trelleborgarna. Styrets försök till en utopisk gentrifiering utav Trelleborg har skett på bekostnad av samhällets svagaste grupper så som låginkomsttagare samt barn och unga. Året har enbart varit otroligt bra för få riskkapitalister som kommer göra sig rika på bekostnad av Trelleborgs invånare.

Osman Biberic (S)

för Östras Socialdemokratiska förening