Annons

För vem är det framtida Trelleborg?

Två gånger i månaden träffar politiker i Trelleborg barn och ungdomar för att diskutera viktiga kommunala frågor. Samtalen är en fantastisk resurs men de utnyttjas inte. Det skriver Tina Järvenpää, ledamot för Folkpartiet i barn- och ungdomsberedningen.
Debatt • Publicerad 6 mars 2010
”Hur ska vi kunna fatta beslut som ser till barn och ungdomars bästa – om vi inte frågar dem?”Foto: 

Vecka efter vecka debatteras viktiga frågor som hamnens framtid, ringväg runt Trelleborg och infrastruktur i bland annat Trelleborgs Allehanda. Antaganden och påståenden, med mer eller mindre grundade, uttalas som sanningar. Min fråga blir då: Vems talan för ni? Är era tankar och idéer förankrade med dem som ska leva med dessa förändringar under stora delar av sitt liv, nämligen Trelleborgs barn och ungdomar?

Jag vill lyfta fram en viktig men ”bortglömd” instans i kommunen, nämligen barn- och ungdomsberedningen. Barn- och ungdomsberedningens främsta syfte är att vara ett remissorgan och bollplank åt beslutsfattarna där de kan vända sig för att höra barn och ungdomars åsikter/synpunkter i aktuella kommunala frågor.

Annons

Två gånger i månaden träffar ett antal politiker Trelleborgs barn och ungdomar från årskurs 7 och uppåt för att diskutera viktiga kommunala frågor. Men resursen är underutnyttjad. Ungdomarna säger själva att de inte syns och hörs i den lokala debatten. Här sitter ett tjugotal barn och ungdomar, som är villiga att ge sin syn på Trelleborgs framtid – en fantastisk resurs – och den utnyttjas inte!

Jag vill uppmana alla nämndsordföranden samt andra beslutsfattare att utnyttja möjligheten till dialog med barn- och Ungdomsberedningen. Skicka frågor på remiss eller hör av er på annat sätt. Det är deras framtid ni bygger! Här finns fantastiska idéer att hämta.

I Trelleborg är barnbokslut och barnchecklistan kommunens styrmedel och alla nämnder ska använda barnchecklistan inför beslut. Ändå visar den kollegiala granskning av Partnerskapet för barnkonventionens genomförande, som gjorts av bland annat barnombudsmannen Kenneth Ljung, att det finns en stor okunskap om barn- och ungdomsberedningens arbete.

Hur ska vi kunna fatta beslut som ser till barn och ungdomars bästa – om vi inte frågar dem? Bör vi inte av respekt för framtidens trelleborgare, inleda en dialog med dem kring de stora beslut som vi är på väg att fatta?

Tina Järvenpää

ledamot i barn- och ungdomsberedningen för Folkpartiet

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons