Annons

För de flesta väger elpriser tyngre än påverkan på utsikten från stranden

I en debattartikel (den 4 september) kritiserar föreningen Rädda Sydkusten (RS) den opinionsundersökning som Kustvind nyligen genomfört i Trelleborgs och Skurups kommuner, som visade att en bred majoritet av invånarna i båda kommunerna – 65 procent i Skurup och 70 procent i Trelleborg – anser att kommunerna bör säga Ja till att utreda och planera för en vindkraftpark i havet 8–15 km utanför kusten.
Publicerad 20 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om vindkraft utanför sydkusten går vidare.
Debatten om vindkraft utanför sydkusten går vidare.Foto: Johan Nilsson / TT

Det är lätt att förstå att RS är störda över resultaten, eftersom de visar att föreningens oförsonliga vindkraftsmotstånd har mycket svagt stöd bland de flesta kommuninvånare. För de allra flesta i Trelleborg och Skurup väger elpriser, klimatkris och behovet av att minska Europas beroende av rysk olja och gas betydligt tyngre än den påverkan på utsikten från stranden som en vindpark skulle innebära. Vilket undersökningen visar.

Därför försöker RS misstänkliggöra själva undersökningen. Det är fel på de fakta som presenteras menar man, och lyfter som exempel fram uppgiften att parken skulle kunna försörja åtta sydskånska kommuner med el. En uppgift som bygger på Region Skånes Elfakta om kommunerna, vilken finns tillgänglig på nätet. Elanvändningen i de åtta kommunerna Skurup, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Svedala, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla uppgår till totalt 1960 GWh per år, den beräknade produktionen från Kustvinds planerade vindpark uppgår till drygt 2000 GWh.

Annons

Att mer havsbaserad vindkraft i södra Sverige skulle ha stor påverkan på elpriset framgår av en studie som forskningsinstitutet Energiforsk presenterade i våras. Även denna är enkel att hitta på nätet för den intresserade. Utgångspunkten för analysen är att det svenska elnätet är sammankopplat med övriga Europa och att Sverige exporterar stora mängder el till kontinenten, så RS påstående att elexporten gör att ökad elproduktion i Skåne inte påverkar priset är helt enkelt felaktigt.

”Att mer havsbaserad vindkraft i södra Sverige skulle ha stor påverkan på elpriset framgår av en studie som forskningsinstitutet Energiforsk presenterade i våras.”
Magnus Jiborn, vd Kustvind

Anledningen till att Sverige har lägre elpriser i snitt än länder på kontinenten är att överföringskapaciteten är begränsad: så länge det går att exportera mer el genom ledningarna får vi tyska och polska priser, men när ledningskapaciteten är fylld går det inte att exportera mer och då sjunker priset här dramatiskt. Med mer vindkraft inträffar detta oftare och genomsnittspriset – som är det som syns på elräkningen – blir därmed lägre.

RS argumentation är inte bara felaktig i sak utan ibland direkt självmotsägande. Argumentet för att ökad elproduktion i Sverige inte bidrar till minskade koldioxidutsläpp eller till att tränga ut rysk gas är att svensk el är koldioxidfri och fri från rysk gas. Men poängen är ju att vi exporterar el till övriga Europa. Varje kilowattimme extra vi kan exportera tränger ut gas- och kolkraft i det europeiska elsystemet.

Kustvind har tidigare genomfört en undersökning i samarbete med Sifo, med i det närmaste identiskt resultat. Vi känner oss därför så trygga med att resultatet återspeglar den faktiska opinionen att vi gärna bjuder in RS till en gemensam opinionsundersökning där vi tillsammans med en oberoende aktör formulerar frågorna.

Jag misstänker dock att RS inte kommer att nappa på förslaget. Vi har tidigare erbjudit oss att medverka på deras så kallade ”informationsmöten” men inte varit välkomna.

Invånarna i Trelleborg och Skurup är värda att frågan om hur kommunerna kan bidra till klimatomställning, energiförsörjning och lägre elräkningar behandlas mer seriöst.

Magnus Jiborn, vd Kustvind

Annons
Annons
Annons
Annons