Annons

För att Skåne ska kunna vara grönt krävs satsningar

Trelleborg och Skåne är en fantastisk plats, med ett speciellt rum i mångas hjärtan.
Publicerad 14 juni 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi i Centerpartiet i Trelleborgs kommun kommer att verka för att fler laddstolpar sätts upp i vår kommun och vi kommer verka för ett återinfört krav på parkeringsplatser vid nybyggnation, skriver Patrik Holmberg och Ola Olsson (C).
Vi i Centerpartiet i Trelleborgs kommun kommer att verka för att fler laddstolpar sätts upp i vår kommun och vi kommer verka för ett återinfört krav på parkeringsplatser vid nybyggnation, skriver Patrik Holmberg och Ola Olsson (C).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Men plasten i våra vatten, bristande infrastruktursatsningar och bristande ansvarstagande hotar miljön och vårt klimat. Vi måste vända utvecklingen. Centerpartiet kommer att ta på sig ledartröjan när det gäller miljöarbetet på såväl lokal som regional nivå i Skåne.

Det finns i dag över 150 miljoner ton plast i våra hav. Om vi inte vänder utvecklingen kommer det år 2050 att finnas mer plast än fisk längs den skånska kusten. Så ska det inte vara! Centerpartiet vill fasa ut engångsartiklar av plast och ersätta dessa med nedbrytbara, fossilfria alternativ. Vi vill plastbanta, det vill säga kraftigt minska mängden fossil plast, i Region Skånes verksamheter och minska bruket av produkter som innehåller mikroplaster.

Annons

För att Skåne ska kunna vara grönt – både nu och i framtiden krävs ambitiösa och långsiktiga satsningar. Vi vinner inte kampen gällande vår tids största utmaning – klimatet – genom att ställa in. Vi måste ställa om. För att lyckas med detta är kollektivtrafiken en självklar kugge i hjulet. Centerpartiet vill verka för utökade möjligheter för varje skåning att nyttja kollektivtrafiken på ett mer flexibelt sätt. Men för dem som är i behov av bilen i sin vardag ska även den kunna nyttjas med gott samvete. Vi i Centerpartiet i Trelleborgs kommun kommer att verka för att fler laddstolpar sätts upp i vår kommun och vi kommer verka för ett återinfört krav på parkeringsplatser vid nybyggnation. Regionala arbetsplatser, pendlarparkeringar, vårdcentraler och sjukhus är givna platser att kunna ladda sin elbil på, så också kommunala idrottsanläggningar och bibliotek. Det är också självklart för oss att satsningarna på biogas och biodrivmedelsanvändning fortsätter om vi ska kunna vända utvecklingen.

”Vi vinner inte kampen gällande vår tids största utmaning – klimatet – genom att ställa in. Vi måste ställa om.”
Patrik Holmberg och Ola Olsson (C)

Centerpartiets satsningar för ett bättre klimat ska påverka i både stort och smått. Regioner och kommuner ska självklart vara föredömen i sitt arbete samtidigt som det ska vara lätt att göra rätt för varje enskild skåning. Förbättrade möjligheter att återvinna sitt avfall, välja hållbara livsmedel eller installera solceller är bara några exempel på insatser som gör skillnad. Insatser som vi politiker måste premiera bättre. Med rätt satsningar och prioriteringar kan Trelleborgs kommun fortsätta utvecklingen mot en hållbar och innovativ framtidskommun för alla.

Patrik Holmberg och Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons