Annons

”Flytten av barn- och ungdomsmottagningen från Trelleborg är en farlig väg att gå”

De senaste dagarna har det skrivits flitigt om flytten av barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Trelleborg.
Publicerad 23 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det har skrivits flitigt om flytten av barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Trelleborg, konstaterar tre centerpartister i ett debattinlägg.
Det har skrivits flitigt om flytten av barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Trelleborg, konstaterar tre centerpartister i ett debattinlägg.Foto: Tomas Nyberg

Mottagningen ska slås ihop med sin motsvarighet i Ystad av ekonomiska skäl enligt den styrande treklövern och Sverigedemokraterna. Vi i Centerpartiet ser också en stor vikt i att effektivisera och minimera kostnader i våra sjukhus, men att göra dessa inbesparingar på barnens vård är enligt oss helt fel väg att gå.

För Centerpartiet är det självklart att patienterna alltid ska stå i centrum. Patienternas behov måste vara i fokus när beslut som dessa ska tas, det perspektivet lyser med sin frånvaro hos de styrande partierna, särskilt i det beslutsunderlag som tagits fram. Den nära vården ska vara en självklarhet i Skåne och att Trelleborgs barn och unga ska behöva ta sig över en timme bort för att kunna söka och få vård är för oss inte den nära vård vi vill se i Skåne. Flytten till Ystad tar inte någon hänsyn till de normala rörelsemönster som finns för barn och unga i Trelleborg, Svedala och Vellinge. Återigen ser vi ett exempel på bortprioriteringar i den nära vården.

Annons

Det är inte bara patienterna som påverkas av detta beslut utan även personalen. Vi förstår den oro som personalen uttryckt i andra artiklar här i Trelleborgs Allehanda. Risken att personal säger upp sig till följd av detta beslut och den kostnaden som då också riskerar uppstå behöver också tas i beaktning.

Effektiviseringar i vården ska vara just vad ordet innebär, effektiva. Att kraftigt försvåra för barn och unga, som redan är utsatta grupper i många sammanhang, att söka vård är inte att effektivisera. Det är i stället ännu ett bidrag till den samling dåliga beslut som tagits kring nedläggningar under Sverigedemokraterna och treklöverns styrning och det påverkar de mindre sjukhusen kraftigt.

Centerpartiet driver aktivt i Region Skåne att fler verksamheter ska flyttas från de stora sjukhusen till de mindre för att skapa en mer komplett och nära vård i hela regionen samtidigt som man drar ner på kostnaden för vården. Men att nu göra som de styrande partierna och flytta verksamheter mellan de mindre sjukhusen anser vi i stället spär på den nuvarande problematiken för de mindre sjukhusen.

”Det är inte bara patienterna som påverkas av detta beslut utan även personalen.”
Ola Olsson, Patrik Holmberg och Charlotte Bossen (C)

Dessutom riskerar kostnaderna öka för såväl patienterna som regionen i form av transport och sjukresor. Det finns ingen analys kring vad den kostnaden skulle komma att landa på vilket är oroande.

Flytten av barn- och ungdomsmedicinmottagningen från Trelleborg är en farlig väg att gå. Dessvärre är det den vägen som de styrande partierna nu valt att ta. Centerpartiet kommer att fortsätta att stå upp för patienterna och den nära vården med förhoppningen att även de styrande partierna så snabbt som möjligt ska inse allvaret i situationen.

Ola Olsson, gruppledare Centerpartiet Trelleborg

Patrik Holmberg, ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden Centerpartiet

Charlotte Bossen, gruppledare Centerpartiet i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons