Flytta på mobbarna

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.
Debatt • Publicerad 28 juli 2014
Elever som mobbar bör flyttas - inte den som blir mobbad, tycker skribenterna.
Elever som mobbar bör flyttas - inte den som blir mobbad, tycker skribenterna.Foto: Foto: ERIK G SVENSSON

En förutsättning för detta är att elever, lärare och annan personal känner ett gemensamt ansvar för arbetsmiljön på skolan och har respekt för varandra. Grundläggande är det förebyggande arbetet på skolan med likabehandlingsplaner och värdegrundsarbete. Det finns dock situationer när de åtgärder som vidtagits i ett förebyggande syfte inte är tillräckliga, och där skolan kan behöva använda de disciplinära åtgärder som finns i skollagen för att skapa en god studiemiljö. Problemet är att det finns en rädsla hos rektorerna att använda det tyngsta artilleriet, nämligen att flytta en mobbare till en annan del av skolan eller till en annan skolenhet. Som stöd till rektorerna vill därför Söderslättspartiet att det utarbetas en tydlig konsekvenstrappa där upprepade fall av trakasserier mot skolkamrater med nödvändighet resulterar i att eleven flyttas. I nuläget är det nästa alltid offret som tvingas byta skolenhet för att slippa plågoandarna. Naturligtvis ska även mobbaren få stöd i att bryta sitt beteende men samhället kan inte acceptera ett asocialt beteende.

Anna Töörn
Rolf Andersson, Bengt Gunnarsson, Lars Hemzelius, Söderslättspartiets utbildningsgrupp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.