Debatt

Flera varningsfingrar höjs

Debatt Artikeln publicerades
Kommunistiska partiet kräver att hela stadstrafiken görs gratis för alla.
Foto: Mårten Svemark
Kommunistiska partiet kräver att hela stadstrafiken görs gratis för alla.

Frågan om gratis stadstrafik har vi i Kommunistiska partiet drivit de två senaste valen.

Förra valet när frågan debatterades i folkets park på PRO:s lokala valdebatt var det bara vi som drev frågan att alla skulle få gratis stadstrafik oavsett ålder. Däremot var alla lokala partier för förslaget, att de som var äldre skulle få åka gratis. Vi tyckte det var märkligt att inte pensionsåldern 65 år var den naturliga gränsen som de förslog. Utan i stället var det 70 eller 75 års ålder som diskuterades. Svar på det fick vi förra hösten, i och med pensionsgruppen förslag på höjd pensionsålder. De lokala partiföreträdarna visste vad kollegorna i riksdagen ville, nämligen en höjning av pensionsåldern. Första varningens finger höjs.

I alla fall så föreslår nu, nästan fyra år efter valet och givna löften, Kvartetten och oppositionen i vår stad att de äldre borde få åka gratis vid en ålder av antingen 70 eller 75. Det tråkiga är att även om det finns samsyn i frågan om att i alla fall de äldre borde få åka gratis, så tar det ända till 2017-09-06 innan kommunstyrelsen beslutar att utreda frågan. Det måste gå att ta tag i frågan tidigare än så. Varningsfinger nummer två höjs.

När vi läser utredningen är den korrekt i sina siffror vad Skånetrafiken skulle ta betalt för att dela ut kort. Men vi saknar jämförelser och erfarenheter från de kommuner i Sverige som i åratal kört med gratis kollektivtrafik. Ockelbo har kört gratis i 20 år, Kiruna 7 år, Avesta 6 år, Sala och Fagersta inför i år. I utredningen finns det också ett alldeles för litet resonemang om de sociala och miljömässiga vinsterna. Skall vi minska bilåkandet måste vi bygga ut kollektivtrafiken och göra den billigare. För det går inte att höja bensinpriset mer, vi är uppe i rent sjuka nivåer som vanligt folk skall betala för att kunna ta sig till jobbet. Varningsfinger nummer tre höjs.

Enligt protokollet så kunde inte kommunstyrelsen enas kring ett beslut och fegar ur och skjuter på frågan till efter valet 2018. Samt att kommunstyrelsen ville titta mer på hur frågan kring hur invånare med färdtjänst skall räknas. Något som vi med stora farhågor tog upp i vårt inlägg veckan innan beslutet skulle tas. Varningsfinger nummer fyra höjs.

Vi i Kommunistiska partiet kräver att hela stadstrafiken görs gratis för alla. Sett ur ett samhällsperspektiv så är detta lönsamt och miljövänligt, och gör som sagt att de med minst pengar också har råd att ta sig fram till jobb och fritidsintressen. De med minst pengar är pensionärerna, ungdomarna, arbetslösa och sjuka. Måste det vara lika svårt att införa detta i Trelleborgs kommun som att besluta om att Svenska kollektivavtal skall gälla vid kommunal upphandling eller att förbjuda delade turer?

Det skall vara gott att leva i Trelleborg, en enkel sak som höjer livlusten och glädjen är gratis stadstrafik. Alla vet ju hur uppskattad dubbeldäckaren till Smygehamn är på sommaren. Lockar turister och får oss alla lite gladare. Varför inte skapa leende året om och över hela vår kommun?

Dennis Andersson

Kommunistiska partiet