Annons

Fler unga sommarjobbare i Trelleborg!

Fem miljoner kronor för fler sommarjobbare inom regionen. Det har Allians för Skåne satsat extra i 2022 års budget.
Publicerad 28 januari 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna menar att arbetsmarknadsnämnden snabbast möjligast bör påbörja samarbetet med lasarettet och rättspsykiatrin för att säkerställa att sommarjobbsmöjligheter ges även i Trelleborg inom regionens regi.
Skribenterna menar att arbetsmarknadsnämnden snabbast möjligast bör påbörja samarbetet med lasarettet och rättspsykiatrin för att säkerställa att sommarjobbsmöjligheter ges även i Trelleborg inom regionens regi.Foto: Anette Sjöstrand

Detta är en viktig satsning. Ungas första jobb är en viktig nyckel in i arbetslivet. 
Det är en av de enskilt viktigaste faktorerna för inkludering i samhället.

Att kunna få ta det där första steget in på arbetsmarknaden och få sin första rad på CV:t. Sommarjobb är ofta startskottet på en människas arbetslivskarriär. Att se till så att unga får sitt första jobb har varit viktigt länge men ännu viktigare är det nu i pandemitider. De gymnasiestudenter som i våras tog studenten spenderade halva sin utbildningstid hemma på distans. Studiemotivationen och lärandet sjönk. Högskoleprovet ställdes in eller begränsades kraftigt. Inte gör dessa faktorer det enklare för dagens unga i en redan segregerad arbetsmarknad. Vad detta får för långsiktiga konsekvenser återstår att se. Dels kommer det synas rent samhällsekonomiskt med unga som får allt längre utbildningstider och färre i arbete med större utanförskap och otrygghet som följd. För individen blir det svårare att fullfölja sin högskoleutbildning men även att i första läget ens kunna komma in på sin drömutbildning har blivit ännu svårare då de inte kan konkurrera om utbildningsplatserna i lika god utsträckning som förut då de har lägre snittpoäng och ej fått möjligheten till att skriva högskoleprovet.

”Att se till så att unga får sitt första jobb har varit viktigt länge men ännu viktigare är det nu i pandemitider.”
Patrik Holmberg och Mariann Sjöström (C)
Annons

När det nu blivit svårare för unga att studera krävs det alternativ till utbildning. Det absolut viktigaste alternativet är jobb. Men i pandemins spår har det också inneburit försvårade möjligheter för unga att få sitt första jobb. Många utav de arbetsplatser där unga typiskt får sitt första arbete är också inom de verksamheter som påverkats mest utav pandemin. Det har varit tuffa år för hotell- och restaurangindustrin så som många andra. Men även inom det allmänna har det varit svårt. Man har undvikit att släppa in unga i vården på grund utav smittoriskerna och då de unga fick senare vaccinationsmöjligheter.

Därför är det extra viktigt att vi i den offentliga sektorn går in och gör vår del när arbetsmöjligheterna inom det privata näringslivet minskats. Det är bra att Allians för Skåne tar på sig ledartröjan och vi i Trelleborg måste följa därefter.

Trelleborg måste matcha regionen i satsningen på ungas första jobb med utökade medel till just sommarjobben. Vi ska självklart stödja regionen genom att proaktivt jobba med Trelleborgs lasarett och se till att de medel och möjligheter till arbetsplatser som sker inom regionen också kommer Trelleborgs unga till gagn.

Arbetsmarknadsnämnden måste därför snabbast möjligast, om inte redan så är fallet, påbörja samarbetet med lasarettet och rättspsykiatrin för att säkerställa att sommarjobbsmöjligheter ges även i Trelleborg inom regionens regi. 
Kommunen borde även fortsätta satsningen på sommarjobbare man gjorde förra året men i år bredda den för att matcha fler tjänster inom fler områden, nu även inom vården.

Det är dags att vi satsar på framtiden: Fler sommarjobb i Trelleborgs kommun.

Patrik Holmberg och Mariann Sjöström, centerpartister i kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons