Annons

Fjärrvärme är en framtidssatsning

Debatt • Publicerad 7 november 2005
Naturgas eller fjärrvärme - det är frågan.ARKIVBILD BOSSE NILSSON
Naturgas eller fjärrvärme - det är frågan.ARKIVBILD BOSSE NILSSONFoto: 

För oss har det blivit uppenbart att det saknas konkurrens inom energiområdet där det råder en monopol- eller oligopol-liknande situation. Som stöd för detta vill vi bara peka på hur Eon Gas Sverige agerade då Trelleborgs Fjärrvärme AB började projektera fjärrvärme i vissa områden av Trelleborg. Man gick ut med riktade offerter till dessa områden, till bland annat Trelleborgshem och Fastighetsförvaltningen och sänkte priserna med miljontals kronor.

Eon Gas har bara gjort verkliga prissänkningar när kommunen har presenterat en fjärrvärme-utbyggnad. Man vill nämligen inte ha konkurrens. Det positiva som kan sägas i detta är att Trelleborgs Fjärrvärme AB på detta sätt lyckats ge vissa Trelleborgare lägre energikostnader. Vi hade naturligtvis helst sett att alla Trelleborgare hade kunnat få lägre pris, men det anser man tydligen inte i dagsläget på Eon Gas. Kan det vara så att man låter vissa konsumenter subventionera andra för att på detta vis försöka stänga ute konkurrerande energisystem? Om så inte är fallet – vilket vi förutsätter – så har Eon Gas genom sitt agerande klart visat att det finns utrymme för prissänkningar och detta styrker vår uppfattning att det saknas en sund konkurrensutsatt energimarknad i Trelleborg.

Annons

Bengt Ekenstierna påstår att moderaterna står för en utbyggnad av fjärrvärmen som kommer att få en monopolställning. Detta är helt fel! Vi anser att samhället skall äga infrastrukturen, såsom vägar, broar, kraftledningar, etc. I denna infrastruktur ingår också ledningsnätet för fjärrvärme. Vem som producerar värmen på detta nät är egentligen ointressant och skall baseras på marknadsmässiga grunder, vilket förutsätter att ingen av energiproducenterna har någon särskild fördel framför den andre till exempel genom skattesubvention. Det är således inte uteslutet att Eon Gas i framtiden kan producera energi till Trelleborgs Fjärrvärmeverk AB (under förutsättning att man klarar de uppställda miljömålen).

Vidare så anklagas moderaterna för att göra ekonomiskt risktagande som riskerar att höja kommunens utgifter. Vi kan försäkra att så inte är fallet. Det har varit ett av de moderata kraven att det skall finnas en god och sund ekonomisk grund för utbyggnaden av fjärrvärme.

Den nu planerade utbyggnaden av fjärrvärmen som innefattar ett värmeverk, visar också att i det område som ansluts med fjärrvärme så kommer koldioxiden från fossila bränslen att minska med 80 procent. Fjärrvärmeverket skall nämligen i huvudsak drivas med förnyelsebara energikällor, som till stor del härstammar från Trelleborg.

Om Bengt Ekenstierna hade följt med i den politiska debatten i Trelleborg, så hade han vetat att moderaterna under lång tid verkligen engagerat sig i energifrågan. Ett gott exempel är gehöret för vår motion om fjärrvärmeutbyggnad där en målmedveten satsning görs på förnyelsebar energi, för både konsumentens och vår gemensamma miljös bästa. I förlängningen kan detta stärka det lokala näringslivet, bland annat genom ökade möjligheter för lantbruksföretagarna att producera energiråvara. Om detta nyvaknade intresse från Eon Gas leder till att man i framtiden kommer att framställa till exempel biogas från lantbruksprodukter eller avfall från lantbruket, så välkomnar vi detta.

Moderaterna i Trelleborg är för en utbyggnad av fjärrvärmen för att detta ökar utbudet av energislag och leder till den konkurrens som är grunden för en sund energimarknad och dessutom leder till en avsevärt mycket bättre miljö.

Lars Christenssonmoderat Kommunalråd

Olle Zinnvice ordförande i Trelleborgs Fjärrvärme AB

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons