Annons

Finns det någon EU-kandidat som vågar?

Finns det överhuvudtaget någon EU-kandidat som är beredd att arbeta för sänkt bensin- och dieselskatt i Sverige?
Debatt • Publicerad 4 juni 2009
Foto: 

Det finns många argument för att minska beskattningen av personlig rörlighet i vårt land. Med tanke på hur stort och glesbefolkat Sverige är i förhållande till resten av EU bör vi ha betydligt lägre skatt på bensin och diesel än vad som eventuellt kan vara motiverat för det tättbefolkade Centraleuropa.

Hög skatt brukar numera motiveras med diverse ”klimatargument”. Men även ur klimatsynpunkt finns det anledning att argumentera för en svensk sänkning. FN:s så kallade klimatpanel (IPCC) har som lösning på klimatproblemen ur koldioxid-utsläppssynpunkt föreslagit en internationell koldioxidskatt som globalt skulle minska utsläppen. En skatt på cirka 70 öre lit-ern är IPCC:s förslag.

Annons

Sverige betalar vi i dag över 7 kronor litern i skatt på bränslet. Det är mer än 10 gånger mer än IPCC:s förslag. Varför?

I dagsläget är det i stort sett bara vägtransporterna som betalar kännbara avgifter på sina koldioxidutsläpp – varför?

Nästan alla andra sektorer slipper eller har kraftiga rabatter på sina koldioxidutsläpp – varför?

Flyg, fartyg, tung industri, lokaluppvärmning, livsmedelsproduktion osv betalar ingen eller mycket liten koldioxidskatt – varför? Det är samma typ av koldioxid som släpps ut!

Finns det någon kandidat som är beredd att ta strid för att det skall införas gemensamma internationella regler och samma skattesatser

I högtidstalen framhåller alla att globala problem skall lösas med globala åtgärder. En likformig internationell skatt skulle innebära att de flesta länder hade fått genomföra små höjningar på en rad områden och att skatten på svensk vägtrafik skulle sänkas kraftigt.

Finns det någon kandidat som vågar stå upp och driva denna linje är det dags att träda fram. En orättvis hög beskattning av invånarna i vårt glesbygdshörn av EU är orättvis och hjälper ingen global miljö. Däremot stjälper det vårt folk och våra konkurrensmöjligheter. Detta är ingen ointressant fråga i EU-valdebatten. Hittills har över 1 900 000 skrivit på bensinskatteupprorets tre krav på sänkt bensin och dieselskatt. Finns det någon kandidat för alla dessa att rösta på?

Kenneth Winsborg

Talesman bensinskatteuppror.se

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons