Annons

Finland 30 november 1939 – Ukraina 24 februari 2022

Just nu bevittnar vi i realtid hur en auktoritär stormakt i vårt närområde genomför en storskalig invasion av ett självständigt demokratiskt grannland.
Publicerad 24 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den 17 mars 2022 höll föreningen Sydsveriges Finska Krigsbarn årsmöte i Medborgarhuset i Eslöv. På bilden syns Heidi Bengtsson och Antero Ijäs Nilsson.
Den 17 mars 2022 höll föreningen Sydsveriges Finska Krigsbarn årsmöte i Medborgarhuset i Eslöv. På bilden syns Heidi Bengtsson och Antero Ijäs Nilsson.Foto: Jean Cronstedt

Världen över kan vi på TV-skärmarna se hur Putins Ryssland, dag ut och dag in, utsätter civilbefolkningen i Ukraina för massivt militärt våld. Några bilder av sönderbombade ukrainska städer eller lemlästade och dödade civila får den ryska tevepubliken dock inte se. Sådana blockeras effektivt av den statskontrollerade televisionen, som konsekvent presenterat Putins brutala anfallskrig som en ”speciell militär operation”. Att offentligt benämna denna som ett krig, kan leda till 15 års fängelse!

Miljontals ukrainare har drivits på flykt. Inom loppet av drygt tre veckor har över tre miljoner, huvudsakligen kvinnor och barn, tagit sig över gränsen till grannländerna Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien, där de har välkomnats och tagits emot med öppna armar. Hundratusentals har därifrån redan sökt sig vidare till andra länder.

Annons

För oss finska krigsbarn i Sverige är Rysslands pågående invasion av Ukraina en otäck påminnelse om det vi i vår barndom tvingades uppleva, för 82 år sedan.

”För oss finska krigsbarn i Sverige är Rysslands pågående invasion av Ukraina en otäck påminnelse om det vi i vår barndom tvingades uppleva, för 82 år sedan.”
Jean Cronstedt

I likhet med Stalins invasion av Finland den 30 november 1939 var också Putins invasion av Ukraina den 24 februari 2022 väl förberedd. Bägge angreppskrigen var oprovocerade och svekfulla. Bägge därtill motiverade med groteska och närmast löjeväckande lögner. Då som nu var målet det samma. Att krossa det angripna landets existens som självständig nation för att sedan införliva detta i det egna imperiet.

Den 17 mars 2022 höll föreningen Sydsveriges Finska Krigsbarn årsmöte i Medborgarhuset i Eslöv. För att hedra det hårt drabbade men tappert kämpande ukrainska folket och dess unge president Volodymyr Zelenskyj hängde vi där en ukrainsk flagga vid sidan av Finlands och Sveriges. I våra hjärtan och tankar är vi med dem. Måtte Ukrainas överlevnadskamp lyckas!

Jean Cronstedt, Trelleborg ordförande Sydsveriges Finska Krigsbarn

Annons
Annons
Annons
Annons