Annons

Fika Fairtrade – för alla barns rätt att gå i skolan

Det är en skrämmande tanke. Men bakom den där chokladbiten du njuter av, finns risken att ett barn har behövt jobba istället för att gå i skolan.
Publicerad 7 maj 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Elfenbenskusten och Ghana arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år inom kakaobranschen, skriver Maria Wilhelms.
I Elfenbenskusten och Ghana arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år inom kakaobranschen, skriver Maria Wilhelms.Foto: Sofia Eriksson /TT

Den största delen av den kakao vi konsumerar i Sverige kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Där arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år inom kakaobranschen. Det är ungefär lika många barn som det finns i samma åldersgrupp i hela Sverige.

Den största orsaken till barnarbete är att föräldrarnas inkomster är för låga och inte räcker till näringsrik mat, ett anständigt boende eller skolgång. En genomsnittlig kakaoodlare i Västafrika lever – trots långa dagars hårt arbete – i extrem fattigdom. För att familjen ska klara sig måste även barnen jobba.

”En genomsnittlig kakaoodlare i Västafrika lever – trots långa dagars hårt arbete – i extrem fattigdom. För att familjen ska klara sig måste även barnen jobba.”
Maria Wilhelms
Annons

Fairtrade innebär att odlarna får en tryggare familjeförsörjning genom ett minimipris som minst täcker produktionskostnaden – och en Fairtrade-premie som odlarna själva bestämmer hur de vill investera. Bland annat används den för att förbättra jordbruket eller för att bekosta barnens skolgång.

I år uppmanar FN till krafttag för att eliminera barnarbete för gott. Är du med oss? Delta i årets fikautmaning Fairtrade Challenge och välj Fairtrade-märkt kakao när du rullar nästa lass chokladbollar, bjuder någon på kladdkaka eller en chokladbit. För att alla barn har rätt att gå i skolan.

Maria Wilhelms (MP), Fairtrade ambassadör

Annons
Annons
Annons
Annons