Annons

Fastighetsägarna har tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar under coronapandemin

Hyresrätten är en viktig del i Trelleborg. Den en idealisk förstagångsbostad för unga, hem för många barnfamiljer och många äldre ser hyresrätten som en trygg och smidig boendelösning.
Publicerad 26 november 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hyresrätten är en idealisk förstagångsbostad för unga, hem för många barnfamiljer och många äldre ser den som en trygg och smidig boendelösning.
Hyresrätten är en idealisk förstagångsbostad för unga, hem för många barnfamiljer och många äldre ser den som en trygg och smidig boendelösning.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

De långsiktiga hyresvärdarna vårdar husen och möter hyresgästers önskemål och förväntningar. Hyresrätten som boendeform kräver ingen kapitalinsats, vilket gör den till en boendeform för alla.

För den långsiktige fastighetsägaren, oavsett om det är ett privat eller kommunalt bostadsbolag, är hyran den enda intäkten. Boverket konstaterar att hyresnivån oftare sänks än höjs i reala termer, det vill säga att hyresjustering understiger inflationen. Vilket är förödande för bostadsmarknaden. Hyresutveckling behöver täcka fastighetsägarnas ökade förvaltningskostnader. Men även ge avkastning för incitament att investera i befintliga bostadshus och bygga nya hyresrätter.

Annons

Argument som sänkta hyror eller nolljustering 2021 av hyran och samtidigt ställa krav på att bygga mer bostäder är ett tacksamt och förenklat svar att driva opinion kring i coronapandemins tecken. Kortsiktigt kan detta verka som en tilltalande strategi men långsiktigt riskerar det att få förödande konsekvenser för bostadsmarknaden i Trelleborg. I grunden kan inte fastighetsbranschen vara något nollsummespel när det gäller årliga intäkter och utgifter.

Konsekvensen riskerar i så fall blir att hyresvärden inte får täckning för kostnadsökningar i förvaltningen som värme, avfall, vatten, skötsel och underhåll. Kostnader som även har ökat under året bland annat beroende på att fler arbetar hemma.

”Fastighetsägarna har under coronapandemin tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar, många fastighetsägare har både bostadshyresgäster och kommersiella hyresgäster.”
Joakim Lindström och Carl-Lennart Lagerström

Fastighetsägarna Syd har tagit hänsyn till den pågående pandemin i de yrkande om hyresjustering som lagts fram till Hyresgästföreningen. Detta genom att vi lagt oss under den nivå de prognoser som bör styra årliga hyresjusteringarna. Den nivån bygger på prognoser, bland annat från Konjunkturinstitutet, som mäter utvecklingen av den disponibla inkomsten hos befolkningen.

Vårt yrkande motsvarar en hyresjustering upp till 170 kronor per månad för en genomsnittlig bostad. Om vi istället skulle följt prognosen för disponibel inkomst så skulle yrkandet vara i genomsnitt 225 kronor per månad.

Fastighetsägarna har under coronapandemin tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar, många fastighetsägare har både bostadshyresgäster och kommersiella hyresgäster. Som enda bransch har fastighetsägare bidragit med stöd genom att matcha det statliga stödet med hyresrabatter där hyresvärdarna står för minst lika mycket för att kunna stötta utsatta kommersiella branscher att klara av den ekonomiska krisen.

Men detta gäller även stöd till bostadshyresgäster. I en enkätundersökning gjord i Skåne, Kronoberg och Blekinge uppger nästan åtta av tio fastighetsägare att de inte har fått frågor, eller väldigt få frågor, om anstånd eller reducerad hyra på grund av coronakrisen. I samma undersökning svarade 76 procent av respondenterna att man har hjälpt bostadshyresgäster som hört av sig, bland annat, om anstånd på hyran.

Hyresutvecklingen behöver hållas på en rimlig nivå för att hyresrätten ska framtidssäkras och att fler hyresrätter ska byggas. Bostadsmarknadens parter behöver ett regelverk och långsiktiga strategier för en rimlig hyresutveckling, för att säkerställa en robust bostadsmarknad. Och i år har fastighetsbranschen tagit, och kommer fortsätta att ta, ett betydande ansvar för sina befintliga och framtida hyresgäster och för omstarten av Trelleborg.

Joakim Lindström, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd Trelleborg

Carl-Lennart Lagerström, Affärschef Fastighetsägarna Syd

Annons
Annons
Annons
Annons