Farsen i Vellinge fortsätter

Vellingemoderaterna ger som vanligt inga svar utan pratar hellre rikspolitik, skriver, socialdemokraterna i Vellinge, Anders Lovén och Mats Tindberg i sitt svar på kommunalråden Göran Holm och Lars-Ingvar Ljungmans debattinlägg förra fredagen.
Debatt • Publicerad 23 oktober 2003

Med andra ord kan vi inte beskriva det som sker i Vellinge kommun. Förvirringen har om möjlig ökat ytterligare. På tisdagens M-nämnds möte informerade ordförande om att Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att nämnden TOTALT skulle spara 16 miljoner under 2004. När vi dagen efter slog upp morgontidningen kunde alla läsa i bl.a. Sydsvenskan om att "M-nämnden skall spara 27 miljoner". Hur i all världen ska vi kunna veta vad som gäller. Om det är som M-nämndens ordförande säger så innebär det att nämnden själv ska "ta hand om" vilka nedskärningar som ska göras under nästa år. Det behövs inte längre några beslut i kommunstyrelse eller fullmäktige. Om detta är riktigt eller vad det innebär i praktiken får vi se de närmaste veckorna. I TA den 10/10 dristade vi oss att ifrågasätta såväl skötseln av ekonomin som spelet med band annat Skanörs bibliotek som först skulle läggas ner och några dagar senare kunde räddades. Nu har kommunalråden svarat. I ett klargörande inlägg förklarar de hur situationen uppstått och att denna skall undvikas i fortsättningen. Eller? Nej, istället ger de sig ut i ett välbekant korståg mot såväl riksdagen som den socialdemokratiska regeringen. Inte med ett ord bemöter de det som vi tagit upp i vårt inlägg. Varför? Kan det vara så att vi har rätt, hemska tanke. Därför talar Holm och Ljungman hellre om rikspolitik än om förvirringen och spelet i Vellinge kommun. Kort efter valet höjde moderaterna kommunalskatten utan att på något sätt beröra detta före valet. Nu valsar de runt med besparingar i en förvirrad dans. Vi tycker att Vellingeborna förtjänar bättre än så. Trots allt hade vi inte så stora förväntningar på en debatt men någon sorts klargörande hade vi ändå väntat. Nu blev det God dag yxskaft!

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.