Annons

Fantasifull budget med stora problem

Sverigedemokraternas ekonomiska politik dras med två stora problem, den ökar bidragsberoendet och reformerna är underfinansierade. Till detta kommer ett annat faktum, de lyckas inte presentera en enda effektiv åtgärd för att komma till rätta med bristerna i integrationspolitiken. Det skriver riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD).
Debatt • Publicerad 9 november 2010
SD:s ekonomiske talesman Johnny Skalin i mitten tillsammans med Oscar Sjöstedt (tv) politisk sekreterare och Christoffer Dulny när de presenterade Sverigedemokraternas budgetmotion vid en presskonferens på riksdagshuset.
SD:s ekonomiske talesman Johnny Skalin i mitten tillsammans med Oscar Sjöstedt (tv) politisk sekreterare och Christoffer Dulny när de presenterade Sverigedemokraternas budgetmotion vid en presskonferens på riksdagshuset.Foto: 

När Sverigedemokraterna nu presenterat sin första skuggbudget i riksdagen kan den vid en första anblick tyckas tilltalande. Men det dröjer inte långt in i läsningen förrän bristerna avslöjar sig.

Exempelvis fattas det 5–10 miljarder kronor på intäktssidan, vilket vittnar om ett oansvarigt sätt att förhålla sig till landets ekonomi. SD:s siffror om besparingar genom minskad invandring är, för att uttrycka det positivt, fantasifulla – men undergräver hela det svenskdemokratiska budgetförslag.

Annons

I slutändan dras SD:s ekonomiska politik med två stora problem: att den ökar bidragsberoendet och att reformerna är underfinansierade. Till detta kommer ett annat faktum som borde vara kontraproduktivt för partiet: att de inte lyckas presentera en enda effektiv åtgärd för att komma till rätta med bristerna i integrationspolitiken.

Bristerna finns vilket vi alla är medvetna om – men SD har inte några realistiska lösningarna.

Sammantaget blir konsekvenserna av SD:s ekonomiska politik för vårt land att bnp-tillväxten, jobben och de offentliga finanserna hotas på både kort och lång sikt.

När det kommer till den viktiga jobbfrågan vill SD minska drivkrafterna att söka arbete. När de vill höja a-kassan – för de med hög inkomst – innebär det att fler skulle hålla sig ifrån att söka jobb. Det visar såväl forskning som verklighet.

Dessutom vill de öka kostnaderna för att anställa ungdomar under 26 år, genom att ta bort alliansregeringens sänkning av arbetsgivaravgifterna för ungdomar skulle halveras.

Risken med detta är att arbetslösheten bland ungdomar biter sig fast.

Sverigedemokraternas första budgetmotion är ett sammelsurium som jag inte ens tror att SD:s egna supportrar hade väntat sig. Den präglas av ekonomisk ansvarslöshet. Deras politik spretar än åt höger, än åt vänster.

Att inte ett enda förslag från Sverigedemokraternas budgetmotion sannolikt kommer att genomföras under de kommande åren, beror inte främst på själva avsändaren, utan på att deras förslag inte är trovärdiga.

Otto von Arnold (KD)

riksdagsledamot

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons