Annons

”Familjerna får ta kostnaden för regeringens kollapsade energipolitik”

Till jul blir det dyrt att låta julgranslamporna lysa. Skyhöga elräkningar drabbar familjer. Julklappspengar får i stället läggas på elräkningen nu när familjer får ta kostnaden för regeringens kollapsade energipolitik.
Publicerad 9 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Aldrig förr har familjer betalat så mycket för sin el som i dag, konstaterar skribenterna och varnar för att alla kanske inte har råd att låta ljusen lysa i julgranen.
Aldrig förr har familjer betalat så mycket för sin el som i dag, konstaterar skribenterna och varnar för att alla kanske inte har råd att låta ljusen lysa i julgranen.Foto: Anders Wiklund/TT

Elpriserna har skjutit i taket, igen. I veckan kostade en kilowattimme på sina håll i Sverige hela 8 kronor. Aldrig förr har familjer betalat så mycket för sin el som i dag. Prisskillnaden för villaägare i södra Sverige jämfört med norra kan vid dagens prisnivåer skilja flera tusentals kronor.

Situationen är ett direkt resultat av de rödgrönas urholkade energipolitik. Sedan 2014 har fyra kärnkraftsreaktorer stängts ner. Självklart påverkar det. Det gör att Sverige nu måste elda med dyr olja och importera koleldad el från Östeuropa för att klara vinterdagar när vinden inte blåser.

Annons

Här och nu måste vi försöka få ned elpriset som i vissa perioder till hälften utgjorts av skatt. Elskatten är skadlig och gör miljövänliga alternativ dyrare än nödvändigt i en tid när elektrifieringstakten måste öka för att vi ska klara den omställning klimatet kräver.

”Här och nu måste vi försöka få ned elpriset som i vissa perioder till hälften utgjorts av skatt.”
Nyamko Sabuni, Arman Teimouri och Mats Persson (L)

Liberalerna kommer nu att agera för att rejält sänka skatten på el. I dag är det inget ovanligt att den som bor i hus betalar upp till 10 000 kronor i elskatt per år. I ett första steg vill vi sänka elskatten med fyra miljarder kronor. Det kommer underlätta för familjer och göra det möjligt att lägga pengar på roligare saker.

Varje år höjs elskatten ytterligare genom en uppräkning, det vill Liberalerna sätta stopp för. Dessutom vill vi under nästa mandatperiod fortsätta sänka skatten på el för att den på sikt åtminstone ska halveras. Det skulle göra stor skillnad för familjer och hårt slitande småföretagare.

Men att sänka skatten är inte hela lösningen. För att klara framtidens energibehov när både industrin, hushållen och fordonsflottan ska elektrifieras behövs mer ren el. Kärnkraften är leveranssäker och klimatsmart, därför vill Liberalerna göra det möjligt att enklare återstarta och bygga nya reaktorer som säkrar att energibehovet tillgodoses.

Det måste nu bli ett slut på regeringens energipolitik som straffbeskattar hushåll och företagare. Med mer liberal politik är det både billigare och enklare att göra rätt för klimatet och värna välståndet.

Nyamko Sabuni (L), partiledare

Arman Teimouri (L), energi- och näringspolitisk talesperson

Mats Persson (L), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons