Familjecenter måste få vara kvar

All erfarenhet och forskning visar att speciella behov skapas när det finns nyfödda barn i en familj.
Debatt • Publicerad 29 augusti 2009

De allra flesta föräldrar tillgodoser fullt ut barnens behov men det finns också föräldrar som behöver stöd och uppmuntran för att ge allt det ett barn behöver av närhet, kontakt, stimulans och omvårdnad.

Handlar det då om dåliga föräldrar? – Nej, det handlar mer om föräldrar som av olika skäl inte har ork eller kunskap att utforma sin föräldraroll. Barnfamiljer lever i en mer pressad situation idag än tidigare. Flyttningsfrekvensen är högre, man lämnar släkt och ursprungsfamiljer och etablerar sig på nya platser där man saknar sina rötter. Dessutom saknar många spädbarnsföräldrar helt eller delvis en förstående omgivning att dela positiva och negativa upplevelser med, kring föräldraskapet, och söker därför i ökad utsträckning stöd för och uppmuntran i ett professionellt nätverk, familjecenter.

Trelleborgs familjecenter har som målsättning att vara en mötesplats och ett centrum för nätverksskapande verksamhet i samarbete med BVC, barnmorskemottagning och socialtjänsten. Man ger ett okomplicerat stöd till föräldrar och barn. Samvaron mellan barn och vuxna är en av de effektivaste metoderna att främja god hälsa hos barnen. Barn formar sin bild av omvärlden i möten med andra människor och här spelar också familjecenter en viktig roll till goda samspelsmönster.

Beprövad forskning framhåller att om man vill förbättra barns uppväxtvillkor ska de få hjälp att utveckla sin empati, förmågan att förstå andra personers känslor. Vad barn gör speglar vad de upplevt. Personalen på familjecenter blir förebilder för andra vuxna. Barn och föräldrar blir förebilder för andra barn och föräldrar och föräldrar utvecklar sin omsorgskompetens i balans med känsla, förnuft och beteende.

Utmaningen för familjecenter blir då att hjälpa föräldrar att förstå sin egenförmåga och sätta egna mål.

Trots bistra ekonomiska tider, och att våra familjecentra är en frivillig verksamhet, vill vi inom Trelleborgsalliansen behålla och utveckla verksamheterna både i Smygehamn, Anderslöv, Backafall och i Parken.

Vi kommer att inom skolnämnden föreslå omprioriteringar i budgeten för 2010, för att denna för oss viktiga verksamhet även framöver skall stå till våra småbarnsfamiljers förfogande i Trelleborgs kommun.

För Trelleborgsalliansen i skolnämnden

Bengt Gunnarsson (M)

ordförande

Roland Hansson (KD)

vice ordförande

Tina Ersson (M)

Ann Larsson (SPI)

Ylva Ekstrand (FP)

Sune Larsson (C)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.