Annons

Falsterbo Kraftrum – en trotjänare att skydda!

Falsterbo Kraftrum är en ideell förening som driver ett prisvärt gym för ungdomar, vuxna och seniorer.
Publicerad 1 december 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna är bekymrade över den ideella föreningen Falsterbo Kraftrums framtid.
Skribenterna är bekymrade över den ideella föreningen Falsterbo Kraftrums framtid.Foto: Pontus Lundahl/TT

Gymmet startade 1992 och har varit ett populärt friskvårdsalternativ sedan dess. I dag finns det nästan 300 medlemmar och alla älskar sitt gym. Då Tångvallaskolan skall rivas finns risken att gymmet försvinner. Trist tycker många!

Gymmet har alltid investerat i förstklassiga maskiner, dagens inköpsvärde ligger över 2 miljoner. Gymmet är obemannat, har inte omklädningsrum eller dusch och underhåll och städning sköts av föreningen. Detta, plus att medlemmarna tar hand om sitt gym, ger låga medlemsavgifter.

Annons

En av gymmets eldsjälar, Rickard Agnvik, menar att medlemmarna känner för sitt gym. ”Vi har aldrig haft problem med förstörelse eller felanvändande av maskiner. Medlemmarna, gamla som unga, uppskattar ett personligt och prisvärt alternativ för styrketräning och den här typen av motion”. Rickard lyfter fram att samarbetet med kommunen och skolan varit bra. Lärare har kunnat använda lokalen för träning och undervisning med elever. Ibland har föreningen hjälpt till med att bekosta aktiviteter på skolan, typ nya pingisbord.

”När Tångvallaskolan skall ersättas är osäkerheten stor om vad som händer med gymmet.”
Håkan Wretsell och Michael Boris-Möller

När Tångvallaskolan skall ersättas är osäkerheten stor om vad som händer med gymmet. När bygget pågår erbjuder kommunen tillfälliga lokaler. Kostnaden är i skrivande stund osäker men en preliminär siffra är 67 000 kronor per månad. Med denna höga kostnad måste gymmet stänga ner redan i december i år. ”Vi har haft diskussioner med kommunen men ännu är inget klart”. förklarar Rickard Agnvik.

Det koncept som föreningen byggt upp är värt att bevara. Ett gym på skolan borde vara en tillgång i ämnet ”idrott och hälsa”. För många pensionärer och ungdomar är det svårt att betala dyra avgifter för friskvård. Vi tycker att Falsterbo Kraftrum fortsatt skall vara ett naturligt alternativ på Näset. Kommunen har möjlighet att hjälpa gymmet fortsätta med sin verksamhet och utveckla den. Det blir uppskattat av många ungdomar, vuxna och seniorer!

Håkan Wretsell, gruppledare KD Vellinge

Michael Boris-Möller, medlem KD Vellinge

Annons
Annons
Annons
Annons