Annons

Falsk retorik kan påverka gymnasievalet i Skåne

Det finns en utbredd vanföreställning om att man inte får högskolebehörighet på de yrkesförberedande programmen i det nya gymnasiet. Det är direkt felaktigt. Det skriver Margareta Pålsson (M) inför gymnasievalet i Skåne.
Debatt • Publicerad 14 februari 2012
”De nya programmen är skräddarsydda för elever med speciella yrkesintressen och bättre anpassade för arbetsmarknadens behov.”Arkiv: Karl Melander 2007
”De nya programmen är skräddarsydda för elever med speciella yrkesintressen och bättre anpassade för arbetsmarknadens behov.”Arkiv: Karl Melander 2007Foto: 

Senast den 15 februari ska tusentals skånska nionde­klassare välja gymnasieutbildning. Under den senaste tiden har det emeller­tid visat sig att det fortfarande finns en utbredd vanföreställning om att man inte får högskolebehörighet på de yrkesförberedande programmen i det nya gymnasiet. Man kan samtidigt konstatera att oppositionen aktivt har bidragit till att sprida osanningar om de nya yrkes­utbildningarna genom att påstå att regeringen stänger dörren till högskoleutbildning. Faktum är att alla elever kan få högskolebehörighet under sin gymnasietid om de så önskar.

Den nya gymnasieskolan sjösattes inför höst­terminen 2011 och innehåller tolv nya yrkesprogram. De nya programmen är skräddarsydda för elever med speciella yrkesintressen och bättre anpassade för arbetsmarknadens behov. I praktiken innebär det att tiden för allmän­teori har minskat sam­tidigt som tiden för yrkesämnen har ökat. Regeringens förhoppning är att de nya utbildningarna, som inte längre tvingar eleverna att läsa lika mycket av teoretiska och – för utbildningen – ibland irrelevanta ämnen, ska minska antalet avhopp från yrkesprogrammen.

Annons

Samtidigt är det mycket viktigt att poängtera att samtliga yrkesprogram ger eleverna högskolebehörighet om de själva önskar det. På sju av tolv yrkesutbildningar har eleverna möjlighet att få högskolebehörighet inom programmets ramar. På fem av utbildningarna krävs att eleverna utökar sitt program, som totalt består av 2?500 poäng, med 100 poäng. Det motsvarar i de flesta fall en extra kurs under en treårig gymnasieutbildning.

Från oppositionens håll sprids likväl osanningar om de nya yrkesutbildningarna, vilket i vissa fall har lett till att inte ens rektorer har känt till vilka regler som gäller i deras egen skola. I sin kritik anklagar oppositionen regeringen för att utestänga eleverna från högre utbildning. Det är direkt felaktigt. Skillnaden är att eleverna nu får större individuell frihet i sina val, och därigenom även möjligheten att välja bort de ämnen som ger högskolebehörighet till förmån för yrkesrelaterade ämnen. De elever som väljer bort behörigheten har dock fortfarande möjlighet att läsa in den på Komvux om de skulle ändra sig senare i livet.

Informationen från alliansen angående de nya yrkes­utbildningarna har inte varit tillräcklig. Det är dessvärre både uppenbart och beklagligt. Oppositionen har därför kunnat ta tillfället i akt och genom skicklig, men missledande, politisk retorik lyckats sätta den felaktiga bilden av yrke­sutbildningarna.

Retoriken gynnar dock varken den hälsosamma debatten kring vårt utbildningssystem eller de skånska skolungdomar som ska välja gymnasieutbildning. Oppositionen bör därför genast upphöra med osanningarna.

Margareta Pålsson (M)

riksdagsledamot från Åstorp

ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons