Annons

EU-valet borde ses tvärt om

Den 25 maj bjuds svenska folket att rösta till EU-parlamentsvalet.
Debatt • Publicerad 7 februari 2014
EU-valet är enligt Dennis Andersson, Kommunistiska partiet, en ganska sorglig historia för alla som håller på demokratiska principer.
EU-valet är enligt Dennis Andersson, Kommunistiska partiet, en ganska sorglig historia för alla som håller på demokratiska principer.Foto: Foto: Maja Suslin / TT

Det är en ganska sorglig historia för alla som håller på demokratiska principer. Sveriges representativa demokrati har i och med vårt EU-medlemskap urholkats allt mer. I Sverige är EU-motståndet stort, och många demokratiskt lagda människor vänder helt riktigt detta bluffval ryggen. Inte ens hälften av svenskarna vill rösta i EU-parlamentsvalen.

I den representativa demokratin ska medborgarna kunna välja sina representanter, vilket vi kan till 100 procent till vår riksdag. Hur ser det ut i EU-valet? Jo, där kan vi välja 20 av totalt 751 ledamöter, eller omskrivet i procent, knappt 2,7!

Annons

Det skiljer sig ganska mycket från 100 procent. Eftersom vi tyvärr är medlemmar i EU så har vår riksdag i dag mest EU-lagar att införa, framför att stifta egna nationella lagar. Detta gör att EU-valet i stället borde ses tvärt om. Då väljer övriga EU-länder 97,3 procent av de ledamöter som ska påverka Sverige. Det är det som blir kvar efter våra mäktiga 2,7 procent.

Tar vi ministerrådet, den lagstiftande makten, så har Sverige nu 2,9 procent av rösterna. Allt enligt Nicefördraget. Men eftersom vår kära riksdag hade klokheten att inte låta oss folkomrösta om Lissabonfördraget utan röstade för, har vi när det träder i kraft inte ens det kvar. Det fördraget ger Sverige 1,8 procents inflytande! Det är en minskning med 37 procent!

Följande kan konstateras gällande EU-valet. Sverige har minimalt inflytande på EU, men EU har gigantiskt på oss. Sverige skulle inte klara en 4 procentspärr i EU-valet om det fanns en sådan. Vi har helt enkelt inget där att göra.

För demokrati och självbestämmande! Sverige ut ur EU - Bojkotta EU-valet 25 maj!

Nilla Olsson
Dennis Andersson, Kommunistiska partiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons