Annons

EU-parlamentet är ett maktlöst parlament

Den svenska EU-avgiften väntas, enligt regeringens prognos, uppgå till 54 miljarder år 2021. Det är mer än en fördubbling sedan 2017.
Publicerad 11 maj 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna menar att det finns bättre saker att göra än att rösta i EU-valet.
Skribenterna menar att det finns bättre saker att göra än att rösta i EU-valet.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

För dessa pengar får Sverige:

Maktlöshet: Demokrati – där politiker tvingas förhålla sig till folkliga opinioner – har ersatts av Bryssels expertvälde, byråkrati och en lobbyism som garanterar näringslivets makt.

Annons

Nyliberal politik: Med EU-regler om budgetbalans, överskottsmål och privatiserad konkurrens garanteras att den gemensamma välfärden monteras ned, gemensamma värden flyttas till privata fickor och välfärden öppnas för kapitalistiskt exploatering.

Förslumning: Möjligheten att importera och exportera fattigdom och arbetslöshet mellan länder leder till förslumning, tiggeri och lönedumpning. Avskaffat gränsskydd släpper in vapen och knark som skapat gangsterkrig.

Ryggradslösa politiker: EU ger svenska politiker möjlighet att skylla på EU för att kunna driva en nyliberal politik som de vet att de inte skulle bli återvalda för om de inte kunde skylla ifrån sig.

Inget av detta kan vi som väljare påverka genom att rösta i EU-valet. EU-parlamentet är ett maktlöst parlament. Den verkliga makten ligger hos EU-kommissionen, EU-domstolen och den gigantiska apparat av byråkrater och lobbyister som flockas i Bryssel. Dessutom är den nyliberala politiken inskriven i EU:s grundlagar och kan inte ändras oavsett hur svenska folket röstar i EU-valet.

En röst i EU-valet innebär endast att vi väljare spelar med i ett skendemokratiskt spel och medverkar till att höja det valdeltagande som EU-eliten använder som ett bevis på att det finns folklig legitimitet bakom EU-projektet. Därför är det en demokratisk välgärning att bojkotta EU-valet, det finns bättre saker att göra söndagen den 26 maj.

Robert Mathiasson

partiordförande Kommunistiska Partiet

Dennis Andersson

ordförande Kommunistiska Partiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons