Ett viktigt beslut av EU

De flesta patienter vill säkert ha och har rätt att kräva bra vård i tid där de bor.
Debatt • Publicerad 7 februari 2011

Men för enskilda patienter kan möjligheten att få vård i ett annat EU-land rent av vara livs­avgörande. Därför är beslutet om fri rörlighet för patienter, det så kallade Patientrörlighetsdirektivet som vi nu antagit i Europaparlamentet, ett av de viktigaste EU fattat under senare år.

Vi är glada för alla sjukas skull som nu får möjlighet att söka snabb och bra vårt i hela EU, men samtidigt besvikna över svenska socialdemokrater, vänster- och miljöpartister aktiva motarbetat beslutet. Med slagord som ”sjukvårdsturism” och hot om att Sverige antingen ska dräneras på svenska patienter, eller översvämmas av utländska, har man försökt inskränka patienternas rätt att söka vård där den är som bäst till förmån för sjukvårdsbyråkratins makt över patienten. Margot Wallström (S) lyckades under sin tid som kommissionär fördröja den fria rörligheten i nästan ett år och i den första omröstningen i parlamentet la de svenska socialdemokraterna ner sina röster för att förhindra en reform.

Men egentligen kanske man inte ska vara särskilt förvånad. Samma politiker bekämpade ju på samma sätt patienternas rätt att söka sjukvård i landstinget bredvid, när striden stod om sjukvårdens gränser i Sverige. Rätten att välja vård har tidigare varit en plånboksfråga, de som har haft råd har alltid haft möjligheten att välja.

Det vi nu gjort är att ge alla den möjligheten, oavsett plånbok. Och detta trots vänsterns nårdnackade motstånd.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker och ledamot av utskottet för folkhälsa

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.