Annons

Ett möte kan få slut på alla spekulationer

Vi i fritidsnämnden har beslutat att vi vill ha kvar banan och rekommenderar berörd instans att kapsla in banan. Det skriver nämndens ordförande Mats Svensson (KD) i debatten om Maglarps skyttecenter.
Debatt • Publicerad 28 juni 2011
”Banan fanns där innan bostäderna men jag har ändå förståelse för att de boende vill få ner ljudnivån."
”Banan fanns där innan bostäderna men jag har ändå förståelse för att de boende vill få ner ljudnivån."Foto: 

Många har undrat om jag slutat skriva insändare eftersom de är vana att jag deltar i debatten. Detta är första i år. Ser dock att jag vill förklara lite hur vi tänker i nämnden och hur jag ser på skyttecentrat. För det första anser jag att man måste ha ett möte snarast där man sätter sig ner från alla inblandade parter och försöker få till en lösning som kan gana de flesta och det tror jag är fullt möjligt. Man måste prata med varandra och inte om varandra.

Jag är medveten om att frågan är komplex och det finns gamla beslut som måste tas upp på nytt och att det finns muntliga löften etc i det förgångna. Detta går att förändra om viljan finns.

Annons

Skyttebanan är oerhört viktig för många och det är ett flertal föreningar inblandade och även polisen har verksamhet där. Totalt rör det sig om cirka 900 personer. Den fyller en stor funktion. Man ska också komma ihåg att det är en av Sveriges förnämsta anläggningar.

Man ska också komma ihåg att skyttet flyttat en gång och lämnat plats för golfen. De har själv lagt ner ett stort arbete med skötseln. Det känns inte rimligt att driva iväg dem en gång till. Det finns ju ingen mark att lägga den på heller och idag är kraven ännu högre vid en nyetablering (lägre decibel).

Banan fanns där innan bostäderna men jag har ändå förståelse för att de boende vill få ner ljud­nivån. Om man kapslar in banan och gör en säker bana ännu säkrare och får ner bullernivån så borde alla parter kunna acceptera en sådan lösning. Detta är jag helt övertygad om.

Det man får göra avkall på är väl att man gör parkmark av detta område. Det hade självklart varit bra men nu är det ju så att det inte kan göras eftersom skyttet finns där idag och kan ligga kvar om vi kapslar in banan. Sedan tycker jag att innan man planerade detta område skulle klarlagt att banan ska finnas kvar och att bullerdämpade åtgärder ska vidtas. Då hade inte suttit där vi sitter idag. Det sista är en personlig reflektion.

Nu är det många nämnder involverade och slut­ligen är det självklart kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som måste ta det avgörande beslutet. Det är därför jag anser att ett möte måste till snarast med alla inblandade och få slut på spekulationerna.

Vi i fritidsnämnden har som bekant beslutat att vi vill ha kvar banan och rekommenderar berörd instans att kapsla in banan. När det gäller ekonomin finns det ju flera lösningar som Stig Svensson sagt och det vi via experter fått räknat på är väl kanske ett dyrt alternativ men som vi ser det nödvändigt.

Går det att få ner kostnaden är det självfallet utmärkt. Man ska också komma ihåg att om man ska sanera området så måste samma pengar till så pengarna måste ju fram oavsett. Det handlar om vad man vill med området men det vore oetiskt tycker jag att köra skyttarna på bar backe utan alternativ. Detta går att lösa på ett förnuftigt vis.

Mats Svensson (KD)

ordförande fritidsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons