Annons

Ett jobb gör inte att man är svensk – värderingarna styr

Integration som bygger på gemensamma sociala värderingar har stor chans att lyckas.
Publicerad 14 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Värderingar säger mer om lyckad integration än vad ett jobb gör, anser representanter för Kristdemokraterna i Trelleborg.
Värderingar säger mer om lyckad integration än vad ett jobb gör, anser representanter för Kristdemokraterna i Trelleborg.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det verkar ibland i debatten som att det enbart är jobben som betyder något för integrationen. Så enkelt är det inte. En lyckad Integration/invandring innebär att det måste finnas en vilja att göra något för att bidra ekonomiskt till samhället. Man måste också anpassa sig till det samhälle man lever i och främst när det gäller den sociala biten. Inte minst kräver integrationen att man har en vilja att anamma den svenska demokratin och respektera de värderingar och regler som format Sverige. Bara så blir den enskilde en del av det svenska samhället oavsett ursprung. Då finner den enskilde tillit och det är en bra grund att stå på när vi pratar om att vara en del i samhällsgemenskapen.

Självklart handlar integration mycket om ekonomiska styrmedel. Det behövs för att bostäder och arbetstillfällen ska komma till stånd. Då förebygger man också segregation och skapar gemenskap i stället för misstro. Det behövs ett samhälle i harmoni. Men det räcker inte med ekonomiska styrmedel.

Annons

Läste om en tjej som hedersmördades av sin far. Han hade en fast och bra anställning. Detta till trots så avrättade han sin egen dotter. Sin egen dotter! Mot sådana grymma handlingar hjälper ingen anställning i världen. Det krävs också vissa sociala och värderingsmässiga skyldigheter. En skyldighet att respektera de värderingar som genomsyrar det svenska samhället. En skyldighet att följa våra svenska lagar och respektera och verka för frihet, demokrati och jämlikhet. Det krävs medmänsklighet och inte hedersförtryck, stenkastning mot polis och brandkår etc. Det har ingen plats i det svenska samhället.

För att möjliggöra en lyckad integration så föreslår KD:

– 24 timmars språkutbildning och samhällsorientering/vecka för asylsökande.

– Skärpa straffen för våld och stenkastning mot blåljuspersonal.

– Snabbare utvisning vid sexual-och våldsbrott

– Nolltolerans mot islamitiska inslag i friskolor på muslimsk grund.

Gör hedersbrott till ett brott i sig En integration som bygger på gemensamma sociala värderingar har stor chans att lyckas. Det handlar alltså i första hand om värderingar. Alla tjänar på gemenskap och tillförlitlighet oavsett om det är infödda eller invandrade svenskar. Vårt resonemang handlar om att ställa krav men också på att vi alla ska leva i tillit till varandra.

Erik Lundström, Hans Noren, Estrid Nimåker, Karin Jönsson, Thomas ”basket” Nilsson, Kristdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons