Annons

Ett hot vi måste möta här och nu

Klimatförändring är inte bara ett framtida hot, det är ett hot redan i dag.
Debatt • Publicerad 9 september 2014

Vi ser att de åtgärder och insatser som gjorts hittills inte biter. Det går helt enkelt alldeles för långsamt. Effekterna av klimatförändringarna kan bli enorma, om vi inte tar ett större ansvar och agerar.

Konsekvenserna av klimatförändringarna är många. Människor tvingas lämna sina hem när torka gör att marken man levt på ej längre bär frukt. Skyfall, stormar och havsnivåhöjningar gör att återkommande översvämningar sköljer bort både skörd och hem. Små och stora ekosystem som påverkar både människor och natur i världens alla hörn blir mer sårbara. Hur stora de humanitära och ekonomiska kostnaderna blir är omöjligt att veta. Det vi vet är att det inte kommer bli bättre om vi inte gör något. Det vi vet är att vi är på väg att lämnar över en sårbar jord i stor skuld till våra barn. En jord som dag för dag blir en mer och mer otrygg plats att leva på.

Annons

Klimatförändringarna försvinner inte för att man blundar åt dem. Det går inte att köra i samma utslitna hjulspår. Det går inte att stoppa händerna i byxfickorna, skylla på någon annan och nöja sig med en lågenergilampa här och där. Dagens generation måste agera. Dagens generation måste ta det ansvar som följer med att vara en del av ett större pussel, ett ekosystem, en livscykel, där ansvaret och livskraften går från generation till generation.

Det finns mycket att göra för att förbättra utsikterna för framtiden. Vi i Miljöpartiet i Skåne vill ta vårt ansvar och se till att Skåne bidrar till en lokalt och globalt bättre miljö. En viktig utgångspunkt för att skapa en hållbar framtid är att införa ett klimatpolitiskt ramverk som blir lika centralt som de ekonomiska ramverken. På samma sätt som vi inte ska lämna över en ekonomisk skuld till våra barn ska vi inte lämna över en ekologisk. Ekonomi betyder hushållning med resurser och människans viktigaste resurs är rent vatten, frisk luft, levande hav och brukbar mark.

Vi vill också införa en klimatfond. Lokala idéer kan bli globala succéer, bara man har möjlighet att satsa på dem. En klimatfond ska ge bidrag till småskaliga gröna projekt som på ett konkret sätt reducerar utsläpp av klimatgaser och skapar jobb. För att förverkliga våra gröna idéer för ett hållbart samhälle, både för oss som lever nu och de som kommer efter oss, så behöver vi ditt stöd. Glöm inte att rösta på söndag och visa vilken utveckling du vill se i ditt land, din region och din kommun.

Nilla Olsson
Aina Andersson, Regionfullmäktigekandidat (MP)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons